En uzun süren güneş tutulması heyecanı..
Çin ve Hindistan’da en uzun süren güneş tutulması
Yirmi birinci yüzyılın en uzun süren güneş tutulması dünyanın en kalabalık iki ülkesi Çin ve Hindistan’da büyük halk toplulukları ve medya tarafından izlendi.
Bu iki ülkeden daha belirgin olarak izlenebilen güneş tutulması Hindistan’dan başlayarak, Nepal, Bhutan ve Myanmar üzerinden Çin’e geçerek sona erdi.
Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’deki Nehru Planetaryum’un da yüzlerce Hintli, öğrenci, bilim adamı ve gazeteci bu ender olayı gözlemledi. Muson mevsiminde olan Hindistan’da bulutlu hava güneşin net görünmesine biraz engel olsa da ülkenin büyük kısmında güneş tutulması izlenebildi.
Nehru Planetaryumu’nda toplanan öğrencilere güneş tutulmasını anlatan öğretmenler de öğrencileri ile bu ender olaya şahitlik etti. Planeteryum’a gelen Delhililer de güneş tutulmasını izledi. Delhili bayanlar güneşin tutulması sırasında Hindu inancına göre şarkılar söylediler. Bu doğa olayının aynı zamanda dini bir olay olduğuna inanan Hintliler kendilerine uğur getirmesi için dua ettiklerini dile getirdiler.
Tutulma anında binlerce Hindu, kutsal sayılan Ganj Nehri’nin sularına dalarak dua etti. 2 milyara yakın kişinin izlediği tutulma sırasında, Pasifik’te ay, güneşi 6 dakika 39 saniye boyunca örttü. Bu rekor 2132 yılından önce kırılamayacak. Öte yandan tutulmanın felaket getireceği söylentileri sü-rerken, İran’da yaşanan 5.6′lık deprem korkuttu.
Güneş tutulmasının net izlenebildiği Hindistan’ın Taregna köyü alışık olmadığı bir ziyaretçi kalabalığını ağırladı. Hindistan’ın ardından milyonlarca Çinli tutulmayı izlemek için sıcağın altında saatlerce bekledi. 40 dereceye varan sıcaklık, tutulma nedeniyle 10 derece düştü. Meydanlarda toplanan halk hep birlikte tutulma anını 10′dan geriye sayarak izledi.
Uzay bilimleri ile ilgilenen Suraj Ahuja bu tecrübenin önemli bir tecrübe olduğu için sabah erken izlemeye geldiğini söyledi. Ahuja bu tür güneş tutulmalarının dünyada olduğu gibi insan psikolojisi üzerinde de etkisi olduğuna değindi.
Tutulma anı bazı canlı yayın kazalarını da beraberinde getirdi. Çin Devlet Televizyonu CCTV, tutulmanın yaşandığı şehirlerdeki yerel televizyonlara canlı bağlandı. Zhejiang TV’ye bağlanılırken bazı yayın kazaları oluştu. Zhejiang eyaletindeki yerel televizyon kanalının sunucusunun, “Pekin ne yapıyor? Ortalık karardı. Ay göründü. Hala bağlanamadılar!’ sesi bağlantı sırasında duyuldu. Bunun üzerine bağlantıdaki ses bir süre duyulamadı. Birkaç saniye sonra bağlantı tekrar yapıldı.
Hindistan’da da tam güneş tutulması milyonlarca kişi tarafından izlendi. Ülkenin batısında bulunan Gucarat eyaletinde yerel saatle 06.23′de (TSİ 03.53), güneşin doğuşundan bir süre sonra yeniden akşam oldu ve tutulma 3-4 dakika arasında sürdü.
Tutulmayla oluşan karanlık, 15 bin kilometre uzunluğunda, 200 kilometre eninde bir koridor oluşturdu. Karanlık Hindistan, Nepal, Butan, Bangladeş, Myanmar, Çin ve Japon Ryukyu adalarına kadar uzandı.
2 milyar kişinin izlediği tutulma sırasında, Pasifik’in çok fazla insanın yaşamadığı bir bölgesinde Ay, Güneşi 6 dakika 39 saniye süresince tamamıyla örttü ve bu rekor 2 bin 132 yılından önce kırılamayacak.
6. sınıf öğrencisi Nidhi de sabahın erken saatlerinde güneş tutulmasını izlemeye gelenlerdendi. Nithi güneş tutulmasını izlerken çok heyecanlandığını ve kendisi için bir ilk tecrübe olduğunu, güneşin gözlerine zarar vermemesi için de filtre kullandığını söyledi.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: Çin, Ganj Nehri, Güneş Tutulması, Hindistan, Nehru Planetaryum, Yeni Delhi
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply