TV Dizi 2010 Haber A'dan Z'ye Güncel Haberler | Türkiye Haberleri | Ekonomi Haberleri | Teknoloji Haberleri | Sağlık Haberleri | Son Haberler | Güncel Haberleri Oku

"Lakin her lafa verilecek cevabım var. Bir lafa bakarım laf mı diye; bir de söyleyene bakarım adam mı! diye."

"A'dan Z'ye Son Güncel Haberler"


Eurovision MaNga



Yanardağ patlaması sonucu açığı çıkan kül bulutu zararlı mı?

"twitter.com/AdanZyeHaberler"

Günler, haftalar belki de aylar sürebilir…

İzlanda’daki yanardağın faaliyete geçmesi ile oluşan kül bulutu bir anda tüm Avrupa’da hava trafiğini felce uğrattı. Yüzlerce uçuş iptal edildi, hava sahaları trafiğe kapatıldı, yolcular havaalanlarında mahsur kaldı. Peki, bu kadar katı önlemlar alınmasının nedeni tam olarak neydi?

Avrupa Hava Güvenlik Kurumu uzmanlarından Daniel Höltgen, bulutun uçaklar için yarattığı tehlikeyi şöyle açıklıyor: “Normalde, uçaklar volkanik patlamalar gibi çeşitli nedenlerle oluşabilecek kül parçacıkları hesaba katılarak tasarlanır ve buna uygunsa uçuş izni alır. Ancak toz parçacıkları bir araya gelerek büyük bir kül bulutuna dönüşürse, motorların tamamen devre dışı kalması ihtimali doğar. Bu tabii ki felaket demektir. Bu nedenle, hem ulusal hem de Avrupa çapında uçuşların yasaklanması yerinde bir karar.”

Çeşitli gaz parçacıklarından oluşan kül bulutu, bir tür silikon da içeriyor. Bu silikon, sıcaklık 1200 derecenin altına düştüğünde eriyor. Uçak motorlarında da sıcaklık bu seviyenin altında olduğundan, eriyen silikon türbinlerin üzerine ince bir tabaka halinde yayılarak, motorun çalışmasını engelliyor. Bir diğer sorun ise bulutun içinde yeterli miktarda oksijen bulunmaması.

Zira motorların çalışması için gereken kerosinin (uçak yakıtı) yanması esnasında oksijene ihtiyaç duyuluyor. Kül parçacıklarının uçaklar için yol açabileceği etkilerden bir diğeriyse, hareket halindeki küllerin uçağın camlarına çarpıp görüşü engelleme ihtimali. Uzman Daniel Höltgen şöyle konuşuyor: “Pilotun görüşüne de zarar veriyor. Bu aslında gün içerisinde fazla sorun değil, zira pilotlar bulutu görüp, onun içine girmeden kenarından uçabiliyor. Ancak geceleri radar cihazları kül bulutunu tespit edemiyor.”

Yanardağın patlaması sonucu açığı çıkan kül bulutunun sağlıklı insanlar için zararlı olmadığı belirtiliyor. İngiliz makamları bronşit, astım gibi solunum yolu rahatsızlıkları olan kişileri ise uyararark, kül partiküllerinin bu kişileri rahatsız edebileceğini açıkladı. Ancak, külün hayvanlar üzerindeki etkisinin, içeriğindeki flor ve kükürt oranına bağlı olarak daha ağır olabileceği belirtiliyor.

Duisburg- Essen Üniveristesi’nden yanardağ uzmanı Prof. Ulrich Schreiber şöyle konuşuyor: “Kül, tek başına o kadar kötü değil. Asıl kötüsü, gazın içindeki flor ve kükürt gibi maddeler. Bunlar hayvanlar için çok zararlı. Bu maddeler otların içine karışıyor, hayvanların bunları yemesi büyük sağlık sorunlarına yol açıyor. Geçmişte de İzlanda’da büyük baş hayvanların bu yüksek kükürt oranı yüzünden telef olduğu vakalar görülmüştü.”

Uzmanlar, faaliyete geçen yanaradağın etkilerinin uzun bir süre daha hissedilebileceğini belirtiyor. Almanya’daki Würzburg Üniversitesi’nden yanardağ uzmanı Bernd Zimanowski, “Deneyimler, yanardağ faaliyetlerinin en az iki üç hafta, en fazla bir kaç ay sürebileceğini gösteriyor” diyor. İzlandalı jeolog Reynir Bödvarsson ise hava trafiğinin uzun bir süre aksayabileceği görüşünde: “Günler, haftalar belki de aylar sürebilir. Bütün Avrupa bunun etkilerini hissedecek. Rüzgarın gelişimine göre, Kuzey Amerika’da bile etkiler görülebilir. Kül şu anda olduğu gibi büyük bir basınçla volkandan çıkmayı sürdürürse, hava trafiği geniş bir alanda sekteye uğrayabilir.”

En çok okunan haberlerden bazıları..

Haber Arşivi: European Tour, Eyjafjallajokull, Eyjafjallajokull Images, Eyjafjallajokull Volcano Photo, Heathrow Airport, Icelandic volcano, İzlanda, KLM Group, Middle East, National Air Traffic Services, Netherlands, The Eyjafjallajokull Volcano


Bugün Piyasalarda En Son Altın Alış Satış Fiyatı Ne Kadar?
"İstanbul Esenler Otobüs Terminali Telefonları"

"İstanbul Arçelik Bayileri"

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Yanardağ patlaması sonucu açığı çıkan kül bulutu zararlı mı?”

  1. meraba ben suleyman 16 ti yasindayim. ilerde arastirmaci olmak istiyorum babam okula gondermedi neyse bu yanardag patlamasinda ve kul bulutun olusmasi cok ve cok tehlikeli oluna bilir, insanlar hayat ta ne olduklarini ne bittiklerini yarisini bilirler ama zamanin ne kadar hizli gectigini bilmiyorlar, insanlar benzin ve duman gaz veya bunun gibi dumanlar dunyamiza zarar verildi artik elemizden gelecek tek sey bir fidan ekip buyutmenin veya gazlara filitre koyupta rahat dunya yasamak icin ratik cok gecbelkide yazdiklarimi okuyupta umursamamis olabilrsin hayat cok kisadir. unutmayinki yasam insana cok gelsede onun yasami anca 1 kelebegin hayati gibidir onu yuce allahimiz bilir ecel geldimi kurtulus yoktur. iste anlatmak istedigim budur, 1 insan eceli geldigi zaman kurtulus olmaz dunyada nin sonu geldimi oyle olunacaktir. dunya 1 kac sene sonra dunya rezalete ugranilacak bu daha baslangiz iyi gunler dilerim yazan suleyman nural tesekur ederim.

  2. açıklamalarınıza tsk ederim peki içtiğimiz sularda yediğimiz narenciyelerde hastalık yaparmı ve nebatlar zarar görürmü.

Leave a Reply

« Kaskosunu yaptıran müşterilere ‘Acil Tedavi Sigortası’
Runes of Magic ile Knight Online Gamersfirst Türkiye »


haberler