Veda filminin galası yapıldı, sinemlarda vizyonda | Fragman İzle
Veda Filmi Fragman İzle
Zülfü Livaneli’nin yönettiği ‘Veda’ filminin galası Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Veda filminde, Atatürk’ün hem çocukluk arkadaşı hem de yaveri olan, Atatürk ölünce Dolmabahçe Sarayı’nda tabancayla intihar eden Salih Bozok’un anılarından yola çıkılarak hazırlanan ‘Veda’nın galası önceki akşam kalabalık bir katılımcı topluluğu ile Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı.
Bugün (26 Şubat 2010 Cuma) vizyona giren filmin galasına iş ve sanat dünyasının seçkin isimleri katıldı. Zülfü Livaneli’nin hem yazıp, hem yönettiği hem de müziğine imza attığı film, konuklara duygusal anlar yaşattı. Veda’da Ezgi Mola ‘Latife Hanım’ı, Özge Özpirinçci ‘Fikriye Hanım’ı, Dolunay Soysert de ‘Zübeyde Hanım’ı oynuyor.
Veda’da ölüme meydan okuyan bir kuşağın hikâyesi enine boyuna beyaz perdeye yansıtılabilmiş. Başlı başına Atatürk üzerine kurulu ilk sinema filmi. Sadece Atatürk’ün hayatı anlatılmıyor; dostluk, savaş, sevgi, bencillik gibi konular da “insan olmanın gerekliliği” çerçevesinde yalın bir dille ifade ediliyor.
Eleştirmenlerin ‘Resmi tarihi tekrarlıyor. Yeni bir şey söylemiyor’ yorumlarına cevap veren Livaneli, ‘Bu film ile hayalimi gerçekleştirdim. Yaveri Salih Bozok’un anılarından yola çıktım, tabu olarak değil, insan olarak anlattım. Kusur aramak bize özgü. Dünyanın en büyük liderlerinden birinde kusur mu arayacaktım?’ dedi. Can Dündar’ın ‘Mustafa’ belgeseline cevap verdiği öne sürülen filmi izleyenler gözyaşlarına hakim olamadı.
Veda Filmi Konusu Hakkında.. Mustafa Kemal Atatürk’ün hayat hikayesinin, çocukluk arkadaşı ve yaveri Salih Bozok’un gözünden anlatıldığı filmde, Atatürk ve Salih Bozok’un Selanik’te çocukluktan başlayan ve Cumhuriyet ile birlikte aynı ideallerin peşinde yürüyerek devam eden yarım asırlık dostluğu sergileniyor.
Selanik’te çocukluktan başlayan arkadaşlık, önce silah arkadaşlığına sonrasında cumhuriyetle birlikte aynı ideallerin peşinde yürüyen yarım asırlık dostluğa ve ölene kadar süren kardeşliğe dönüştü. Aralarındaki dostluk o kadar büyüktü ki biri öldüğünde diğeri de hayata veda etmek istedi…
Veda, ölüme meydan okuyan bir kuşağın hikayesi. Filmde sadece Atatürk’ün hayatı anlatılmıyor, aynı zamanda bir döneme ışık tutuluyor, filmde dostluk, savaş, aşk, sevgi gibi konular ‘insan olmak’ çerçevesinde tekrar ele alınıyor. “Veda” Salih Bozok’un anlatımıyla, bu dostluğun, Atatürk’ün hayatının dönüm noktalarının, vatanı kurtarmak için ölüme meydan okuyan bir kuşağın komutanının hikayesi…
Filmin senaryo çalışması 3 yıl sürdü ve çekimler 7 haftada tamamlandı. Veda için Türkiye’ye 1200 kg makyaj malzemesi geldi. Bu proje için 150 adet gerçek saçtan peruk yapıldı. Makyaj ve saç ekibi için 2 mobil kuaför ve makyaj salonu ve 1 adet makyaj laboratuarı özel olarak tasarlandı ve üretildi.
Tamamı yerli sermaye ile hazırlanan projede, 13 kişilik İtalyan ve Alman teknik ekip görev aldı. Türkiye’de ilk defa bir prodüksiyon için 12000 parça kostüm ve aksesuar hazırlandı. Kostümler en ufak ayrıntısına kadar gerçeği yansıtabilsin diye dönemine uygun olarak eskitildi, renklendirildi, işlendi. Devamlı çalışan 29 araç, 98 kişilik ekip ve 2000 kişilik figürasyonla Türkiye’nin en kalabalık prodüksiyonu gerçekleştirildi.
Veda Filminin çekimleri, Ayvalık, İzmir ve Antalya’da gerçekleşti. Savaş sahneleri doğal plato olan Seferihisar’da çekildi. Uşakizade Köşkü gibi gerçek mekanların yanı sıra Atatürk’ün arabası ve vagonu da çekimlerde kullanıldı. Senaryosu 3 yılda yazılan film 7 haftada çekildi.
Veda Filmi Bilgileri/ Filmin fragmanını izlemek için tıklayınız…
Yönetmeni: Zülfü Livaneli
Senaryo: Zülfü Livaneli
Müzik: Zülfü Livaneli
Görüntü yönetmeni: Peter Steguer
Sanat yönetmeni: Hakan Yarkın
Kostüm tasarım Baran Uğurlu
Makyaj: Vittorio Sodano
Yapım: Türkiye 2010 (Renkli)
Dil: Türkçe
Dağıtıcı Firmalar: Tiglon
Internet adresi: www.vedafilm.com
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: Film, Filmi Sinemalarda.., sinema, Veda Filmi, Veda Filmi Fragmanı İzle, Vizyona girecek en yeni yerli filmler.., Vizyona Giren Yeni Filmler
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply