Türk mobilya sektörü 170 ülkeye ihracat yapmaya başladı
İzmirli mobilyacılar gözünü dış pazarlara dikti
Dünya mobilya üretimi, 350 milyar dolarlık hacme ulaştı. Üretimin yüzde 60′ını gelişmiş ülkeler yapıyor. Geçmiş yıllarda mobilyanın büyük bölümü iç piyasalarda tüketilirken son yıllarda ihracat hızla artı. Üretimin yüzde 50′den fazlası ihraç ediliyor. Dünya üretimi ve ihracatında Türkiye’nin aldığı pay da son yıllarda hızla artıyor.
Türk mobilya sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların tamamı, küçük ölçekli aile şirketlerinden oluşuyor. Sektör, yıllık 10-11 milyar dolar civarında üretim yapıyor. Üretimin yüzde 85-90′ı iç piyasada tüketiliyor. Sektör, son yıllarda dış pazarlara açılma konusunda önemli ataklar yaptı. 2000 yılında 232 milyon dolar olan Türkiye’nin mobilya ihracatı, 2005 yılında 1 milyar dolara ulaştı. 2008′de 1,8 milyar dolar olan ihracat, krizin olumsuz etkisiyle 2009 yılında 1 milyar 614 milyon dolara geriledi. Türk mobilyacıları, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere 170′e yakın ülkeye ihracat yapmaya başladı.
Türkiye’nin mobilya sektöründe Ege Bölgesi ve özellikle İzmir, önemli bir potansiyel oluşturuyor. Bölgenin 2001 yılında 5,7 milyon dolar olan ihracatı, 2005 yılı sonunda 28,6 milyon dolara ulaştı. Marka olma yolunda hızla ilerleyen İzmirli mobilyacılar, geçen yıl 200 milyon dolara yakın ihracat yaptı. İzmir Mobilyacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Özdemir, sektörün daha gidecek çok yolu bulunduğunu belirtti. Sürekli pazar arayışında olduklarını ifade eden Özdemir, küçük aile şirketi olan mobilyacıların, kümeleşerek dış pazarlara daha güçlü girebileceğine dikkat çekti. Sektörün, yüksek potansiyelini pazarlamayla birleştirememenin sıkıntısını yaşadığını vurguladı.
Oda Başkanı Özdemir, bu yıl 21.’si düzenlenen MODEKO fuarının, sektörün pazarlama ayağına ciddi katkı sağladığını ifade etti.
Değişik ülkelerden alıcıların fuarı ziyaret ettiğini anlatan Tevfik Özdemir Mısır, Azerbaycan, İran, Ukrayna Libya, Gürcistan, Suriye ve Lübnan’dan alım heyetleri geldiğini belirtti. Yerli üretimin kalite sıkıntısı olmadığına dikkat çeken İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı, kalitenin tartışma konusu bile yapılamayacağını vurguladı. Özdemir, “Yerli mobilya üreticilerimiz, nihai tüketicilerin istekleri doğrultusunda modaya uygun desen ve renkler kullanarak kalitesi belgelenmiş, fiyatı, kullanışlılığı ve malzemenin uygunluğu kriterlerinde ürünlerini imal etmektedir. Dünya kalitesinde imalatı yapılan mobilyalarımızın üretim ve satış fiyatları ise Avrupa ülkelerinin yarısı düzeyindedir.” dedi.
Özdemir’in verdiği bilgiye göre Türk mobilya sektörü, 250 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Sektörünün ortaya koyduğu ekonomik büyüklüğün önemli olduğuna vurgu yapan Tevfik Özdemir, bunun yeterli olmadığına dikkat çekerek şunları kaydediyor: “Mobilya üreticilerimiz, istihdam ve sağladığı kaynaklar yönünden önemli bir sektör olduğunu ispatlıyor ancak dünya ölçeğinde değerlendirdiğimizde durum çok iç açıcı değil. Dünya mobilya üretiminin yüzde 50′ye yakını dış pazarlarda satılıyor. Bunda Türkiye’nin payı yüzde 1′in üzerinde. Bu tablo bize yetmiyor. Türkiye’de yılda 160 milyon dolarlık Çin mobilyası satılıyor ve miktar her geçen gün artıyor. Bu da kabul edilebilir bir durum değil.”
İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı, global ekonomik kriz döneminde KDV indiriminin sektöre nefes aldırdığını vurguladı. Sektörün yeni destekler beklediğini anlatan Özdemir, “Mobilya sanayimizin rekabet gücünü artırmak ve dünya ihracatından daha fazla pay alabilmek için yüksek katma değerli ve ileri teknoloji kullanan ürünlere geçiş sağlamamız gerekiyor. Bu çerçevede sektör olarak öz eleştirimizi yapıyor ve üzerimize düşenleri yerine getirmek için gayret sarf ediyoruz. Türk mobilya sanayimiz, özellikle son dönemlerde hızlı bir dönüşüm geçirerek, bilgi ve sermaye yoğun bir moda sektörü haline gelme yolunda ilerliyor. Bu ilerleyişimizde yerel yönetimlerimizi ve hükümetimizi yanımızda görmek istiyoruz.” diye konuştu.
MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN SIKINTILARI
-Hammadde temini
-Sektörün envanter kaydı yetersizliği
-Enerji başta olmak üzere girdi maliyetlerinin yüksek oluşu
-Kalifiye işgücü yetersizliği
-Tasarım çalışmalarının yetersizliği
-Marka ve imaj eksikliği
-Tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin eksikliği,
-Teknoloji yetersizliği,
-Uluslararası kalite ve standart kriterlerine uyum
-Sektörün ortak hareket edememesi
SEKTÖRÜN AVANTAJLARI
-Gittikçe artan teknoloji transferi
-Ürün çeşitliliğinin fazla oluşu
-Hedef pazarlara yönelik ihracat faaliyetlerinin artması
-Sektörde ucuz işgücünün hâlâ var oluşu
-İç piyasanın gelişme göstermesi
-Mobilya yan sektörlerinin gelişme göstermesi (tekstil, boya vb.)
-Modern ve kapasiteli üretim yapan firmaların artışı
-Firmalar arasında işbirliğinin gelişme göstermesi
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: İnegöl Mobilya Fuarı, Mobilya Firmaları, Mobilya Markaları, Mobilya Sektörü, Mobilyacılar
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply