Haber A'dan Z'ye Güncel Haberler | Türkiye Haberleri | Ekonomi Haberleri | Teknoloji Haberleri | Sağlık Haberleri | Son Haberler | Güncel | Sinema | Dizi Fragmanları Hac 2010 Umre Zamanı Kura Çekim Zamanları Sorgulama Günü | SGK | Hepsi İnternette Barkod Numarası Marka & Patent Tasarım Tescili ISO Kalite Belgeleri Yaz Fırsatları 30 Dakikada Marka Tescil Başvurusu Danışmanlık Hizmeti Hızlı Güvenli Çözümler





"A'dan Z'ye Bugün Güncel Son Haberler"


Eurovision MaNga



Tam Gün Yasası Uygulaması ile ne olacak, Neler değişecek?


“Tam gün yasası’ ile emekli maaşı % 100 oranında artacak

Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına göre, devlet veya üniversite hastanelerinde görev yapan hekimler, özel hastanelerde çalışamayacak, muayenehane açamayacak.

* Şu anki uygulamada, hekimler hem kamu hastanesinde hem özel hastanede hem de muayanehanelerinde aynı anda çalışabiliyorlar. Bu uygulamanın hizmet kalitesini olumsuz yönde etkilediğini düşünen bakanlık, hekimlerin bir tercih yapmalarını isteyecek ve sadece bir kurumda çalışmalarına izin verecek.

* Üniversite hastaneleri ve kamu sağlık kuruluşlarında görevli sağlık personeli kısmi zamanlı veya belirli vakalar için karşılıklı olarak görevlendirilebilecek. Yaptıkları iş karşılığı döner sermayeden ödeme yapılacak.

* Tasarıda günlük çalışma süresi 8 saat olarak planlanıyor. Gelirini artırmak isteyen hekim, mesai dışı çalışarak daha fazla kazanabilecek. Fazla mesai yapan personele aylık ek ödeme yapılacak.

* Tasarıya göre, üniversitelerin tıp fakültelerinde görev yapan öğretim elemanları da tam gün çalışacak. Öğretim elemanları, resmi veya özel kurumlarda çalışamayacak. Yarı zamanlı çalışan öğretim üyeleri ise 1 yıl içerisinde talepte bulunursa devamlı statüye geçecek. Talepte bulunmayanlar istifa etmiş sayılacak.

* Doktorlara, mesleki hataları için “mali sorumluluk sigortası” yaptırma zorunluluğu getirilecek. Böylece hekimlerin riskli vakalara müdahaleden kaçınmasının önüne geçilmesi planlanıyor.

* Mevcut uygulamada, nöbet ücreti sadece 25′den fazla yatağı bulunan kurumlarındaki çalışan sağlık personeline ödenebiliyor, nöbete kalan sağlık hizmetleri sınıfı dışındaki personele ise nöbet ücreti ödenmiyordu.

* Yeni kanun ile mesai saatleri dışında tüm yataklı tedavi kurumları ile ağız ve diş sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde çalışan bütün personele nöbet ücreti ödenecek.

* Son 10 yılda görevinden ayrılan hekimler, altı ay içerisinde isterlerse açıktan atanabilecek.

* TSK doktorlarına ek ödeme verilemediğinden, askeri hâkim ve savcılar emsal alınarak sağlık hizmetleri tazminatı ödenmesi sağlanacak.

“Yarı zamanlı” doktorların serbest çalışmasının, kamu ve üniversite hastaneleri doktorlarının muayenehane açmasının veya özel hastanelerde çalışmasının yasaklanmasına da tepki gösteriliyor. Öte yandan Sağlık-Sen’in kasım ayında yaptığı kamuoyu araştırmasına göre hekimlerin yüzde 61′i bu uygulamanın sağlık sistemi için iyi bir uygulama olacağını düşünüyor.

Genel Kurul’un yanısıra komisyonların gündemi de yoğun olacak. İçişleri Komisyonu’nda helikopter kazasında yaşamını yitiren BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu’nun Özel Güvenlik Hizmetleri’ne Dair Kanunda değişiklik öngören kanun teklifi ele alınacak.

Meclis Genel Kurulu’nda 12 Ocak Salı günü sözlü sorular ele alınacak. 13 Ocak’ta ise geçen hafta 1′nci maddesi kabul edilen serbest bölgelerle ilgili kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek. Teklifin yasalaşması halinde ise Tam gün yasası olarak bilinen tasarının gündeme gelmesi bekleniyor. Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına göre, devlet veya üniversite hastanelerinde görev yapan hekimler, özel hastanelerde çalışamayacak, muayenehane açamayacak.

Buna göre, personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, ilgili personelin bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) toplamının; klinik şefleri ve şef yardımcıları ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerde yüzde 800′ünü geçemeyecek.

Bu ödemeler, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerinde yüzde 700, pratisyen tabip ve diş tabiplerinde yüzde 500, idari sağlık müdür yardımcısı, hastane müdürü ve eczacılarda yüzde 250, başhemşirelerde yüzde 200, diğer personelde ise yüzde 150 ile sınırlı olacak.

İşin ve hizmetin özelliği dikkate alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, organ ve doku nakli, acil servis ve benzeri hizmetlerde çalışan personel için yüzde 150 oranı, yüzde 200 olarak uygulanacak. Genel Kurul’un 12 Ocak Salı Günü 15.00-20.00 saatleri arasında, 13-14 Ocak Çarşamba ve Perşembe günleri ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışması bekleniyor.

Meclis Genel Kurulu’nun yanı sıra komisyonların gündemi de yoğun olacak. Çevre Komisyonunda, 13 Ocak Çarşamba günü, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ele alınacak.

Belediyeler Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifleri ise 12 Ocak Salı günü, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunun gündeminde olacak. Komisyon Başkanı Nusret Bayraktar ve 14 milletvekilinin teklifi, belediyelerin kentin eskiyen kısımlarında kentsel dönüşüm ve gelişim alanı çalışmaları yapmasına ek olarak; planlı ve plansız, yapılaşmış veya boş alanlarda da kentin değişimine uygun olarak kentsel dönüşüm ve gelişim alanları uygulayabilmesini amaçlıyor.

İçişleri Komisyonu’nda da 13 Ocak Çarşamba günü, helikopter kazasında yaşamını yitiren BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu’nun, Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda değişiklik öngören kanun teklifi ele alınacak. Teklif, bu kanunda yer alan, özel güvenlik görevlilerinin her 5 yılda bir yeniden eğitim ve çalışma ruhsatı alma zorunluluğu öngören hükümlerinin kaldırılmasını öngörüyor.

Bu hafta ayrıca AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın referandum süresini 120 günden 45 güne indiren kanun teklifinin de ilgili komisyon gündemine gelebileceği kaydediliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurula sevk edilen Tam Gün olarak bilinen kanun tasarısı sağlık çalışanlarımıza ve hekimlerimize neler getiriyor. Bu Tasarının ana amaçları, halkımıza yüksek standartta, kaliteli, hakkaniyetli, ve kolay erişilebilir bir sağlık hizmeti verirken hekimlerimiz başta olmak üzere sağlık çalışanlarımıza yeni imkânlar sunmaktır.

Tam Gün Uygulaması ile ne olacak?
Sayıca yetersiz olan sağlık personelinin üzerindeki iş yükü daha dengeli hale gelecek,
Hekimlerimiz ile hastaları arasında doğrudan para ilişkisi ortadan kalkacak,
Vatandaşlarımız ile hekimlerimiz arasında ki güven ilişkisi güçlenecek,
Hastaların sağlık hizmetine erişimi kolaylaşacak,

Hekimlerimizin, yoğun ve stres dolu bir günün yorgunluğundan sonra, özel muayenehanelerine giderek tedavi ve kontrol sorumluluğunu üstlenmesine gerek kalmayacak. Arzu eden hekimler bunun yerine hastanelerinde mesai sonrasın da hizmet verebilecek.

Kamuda ve özelde birlikte çalışma serbestisinin, kamuda tam zamanlı çalışan hekimlerimiz üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırılacak. Hekimlerin hastane-muayenehane ikileminde bırakılmadıkları, mesai açısından ve zihinsel olarak bölünmüşlük yaşamadıkları, hasta memnuniyetini daha kolayca hedefleyebildikleri, emeklerini bir noktada yoğunlaştırabildikleri bir çalışma ortamı sağlanacak…

Üniversitelerde öğretim üyelerimiz, asli görevleri olan eğitim ve araştırma faaliyetlerini hakkıyla icra edebilecekler; bütün zamanlarını üniversiteye ayırabilecekler…

Tam Gün Uygulaması ile Tüm personelin ek ödemeleri artırılacak
Tam Gün Yasası ile kamu sektöründe tam gün çalışma teşvik ediliyor ve verimliliği artıracak düzenlemelere yer veriliyor.

Hekimlerin mali özlük haklarını daha iyi hale getirmek için maaşlarına çalışmalarından bağımsız olarak sabit bir ek katkı yapılacak ve bu ücret emekli maaşlarına da yansıyacak. Buna göre pratisyen hekimlerin maaşları % 43, uzman hekimlerin maaşları % 71, klinik şef ve şef yardımcılarının maaşları % 80 oranında artacak. Buna paralel olarak 25 yıl çalışan bir pratisyen hekimin emekli maaşı % 44 oranında, uzman hekimin emekli maaşı % 82 oranında, klinik şef ve şef yardımcılarının emekli maaşı % 100 oranında artacak.

Hekimlerin raporlu ve izinli olduğu dönemlerde ki ek ödeme kayıpları telafi edilecek.
Tüm sağlık personeli personel azlığından dolayı çok sık nöbet tutmak zorunda kalmaktadır. Nöbet tutan tüm personelin nöbet ücretleri ciddi oranda artırılacak. İcap nöbetlerine de ilk defa nöbet ücreti getirilecek.

Üniversitelerde çalışan öğretim üyelerimizin ve diğer personelin ek ödeme sistemi Sağlık Bakanlığı ek ödeme sistemine paralel hale getirilerek iyileştiriliyor. Bu çerçevede üniversitelerdeki öğretim üyelerinin ek ödeme matrahları Sağlık Bakanlığı’ndaki klinik şefleri ve şef muavinlerinden yüksek olduğu için, öğretim üyeleri daha yüksek ek ödeme alabilecekler.

Sağlık alanı dışındaki diğer öğretim elemanlarının tüm gelir getirici faaliyetlerini döner sermaye üzerinden yapmaları teşvik edilerek, yasal zeminde daha fazla gelir elde etmelerinin yolu açılacak.

Sağlık personelinin mesai saatleri dışında çalışmaları halinde kendilerine ek ödeme yapılarak daha fazla gelir elde etmesi sağlanacak…

Mesai saatleri dışındaki çalışmalarından doğan katkılarına karşılık olarak, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda çalışan tabip ve diş tabiplerine ek ödeme matrahlarının yüzde 30’una, üniversite öğretim elemanlarına yüzde 50’sine ve diğer personele ise yüzde 20’sine kadar ayrıca ek ödeme yapılabilecek.

Bu suretle mesai dışı emekleri karşılığında sağlık çalışanlarının ayrıca yapılacak ek ödeme ile daha fazla gelir elde etmesi sağlanacak.

Malpraktis’e karşı sigorta sistemi getirilecek…
Hekimlere, mesleki hataları için mali güvence sağlamak amacıyla zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası getirilecek. Bu sayede hekimler problemli ve riskli vakalarla alakalı tazminatlar konusunda mali güvenceye kavuşacak.

Getirilen sigorta sisteminde, kamuda çalışan hekimlerin sigorta primlerinin yarısı, döner sermayesi olmayan kurumlarda kurum bütçelerinden, döner sermayesi olan kurumlarda ise döner sermayeden ödenecek, diğer yarısı da ilgili hekim tarafından karşılanacak.

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların sigorta primlerinin yarısı istihdam edenlerce, yarısı ise kendileri tarafından ödenecek.

Sağlık Bakanlığı ile üniversiteler arasındaki işbirliği geliştirilecek…
Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılabilmesi için Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin ilgili birimlerinde yürütülen hizmetler için, Bakanlık ve üniversitelerin işbirliğinin önü açılacak.

Bu suretle, sayıca yetersiz olan sağlık personelinin üzerindeki iş yükü adaletli ve dengeli hale gelecek.

En çok okunan haberlerden bazıları..

Haber Arşivi: 2010 Hac kayıtları başlıyor, 2010 Yılında Asgari Ücret, Doktor Maaşları, Doktor Maaşları 2010, Emekli maaşı % 100 oranında artacak, Emekli Maaşları, En düşük SSK emekli maaşı ne olur?, Sağlıkta tam gün yasası


Bugün Piyasalarda En Son Altın Alış Satış Fiyatı Ne Kadar?
"İstanbul Esenler Otobüs Terminali Telefonları"

"İstanbul Arçelik Bayileri"

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

« İşkenceci anne ve baba ile bir çocuk gözaltına alındı
Sanal ortamda kredi kartıyla alışveriş için nelere dikkat edin? »