Tam Gün Yasa Tasarısı eylemine doktorlar destek vermedi
Sağlık çalışanları, iş bırakma eylemine düşük katılımla destek verdi
Türk Tabipler Birliği (TTB), SES ve Devrimci Sağlık-İş’in de aralarında bulunduğu sağlık örgütleri tarafından hükümetin tam gün çalışmayı öngören yasa tasarısına hekimler düşük katılımla destek verdi.
Muayene ve kontrollerini yaptırmak için hastanelere gelen vatandaşlar ise herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını kaydetti. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen vatandaşlar, muayene ve kontrol işlemlerini normal şekilde yaptırdıklarını belirterek herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını söyledi.
Yetkililer, bugünkü yoğunluğun diğer gürlerle aynı olduğunu ve gelen vatandaşların muayenelerini yaptırdıklarını ifade etti. Protesto eylemine katılımın düşük olması nedeniyle hastanede diğer günlerden farklı bir yoğunluğun yaşanmadığını kaydetti.
Sakaryalı doktorlar ‘Tam Gün Yasası’ eylemine destek vermedi
Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nin, ‘Tam Gün Yasası’nı protesto etmek için yaptığı eylem çağrısına sağlık çalışanları ilgi göstermedi. Sakaryalı doktorların büyük çoğunluğu eyleme destek vermeyerek hastalarını tedavi etti.
TTB SES ve Devrimci Sağlık-İş’in de aralarında bulunduğu sağlık örgütlerinin hükümetin Tam Gün Yasa Tasarısı’na karşı başlattığı iş bırakma eylemine Sakaryalı doktorlar ilgi göstermedi. Günler öncesinden tüm yurtta hastanelerde hayatın duracağı yönündeki açıklamalara rağmen il genelindeki hastanelerde doktorların eyleme destek vermeyerek çalıştığı görüldü.
Sakarya Sağlık İl Müdürü Hasan Bektaş, il genelindeki hastanelerde görevli doktorların tamamına yakınının iş bırakma eylemine destek vermediğini söyledi. Bektaş, doktorların eyleme katılmaması sebebiyle sağlık hizmetlerinde bir sorun yaşanmadığını ifade etti.
TAM GÜN YASA TASARISI
Tam Gün Yasa Tasarısı, doktorların devlet veya üniversite hastanelerinde tam gün çalışmasını öngörüyor. Tasarı çıktığında, doktorlar, muayenehane, özel hastane, devlet hastanesi ya da üniversite arasında tercih yapmak zorunda kalacak. Tıp fakültelerindeki öğretim elemanları da tam gün çalışacak. İsteyen hekim, kamu hastanelerinde mesai sonrasında hizmet vermeye devam edecek. Bu, çalıştığı hastanenin dışındaki bir kamu hastanesi de olabilecek. Mesai dışındaki çalışma karşılığında ek ücret alınacak.
Tıp fakültesi açılabilmesi, aynı zamanda hastane kurulması gerekmeyecek. Üniversiteler, eğitim amacıyla devlet hastanelerini kullanabilecek. Hasta haklarının korunması amacıyla doktorlar, hatalarına karşı sigortalanacak. Meslekî mali sorumluluk sigortasıyla doktorun vatandaşın sağlığına verdiği zarar, sigorta şirketi tarafından karşılanacak. Devlette tam gün hizmet verecek olan hekimlerin maaşlarında önemli oranda iyileşme yapılacak.
Nöbet ücretleri ve döner sermaye payları artacak. Düzenlemeyle pratisyen hekimlerin geliri yüzde 43, uzman hekimlerinki yüzde 71, klinik şef ve şef yardımcılarının maaşları yüzde 80 artacak. Mesai sonrasında çalışan tabip ve diş hekimlerine ek ödeme matrahlarının yüzde 30′u, üniversite öğretim elemanlarına yüzde 50’si, diğer personele yüzde 20’si kadar ek ödeme verilecek. Doktorun alacağı döner sermaye gelirinden bir miktar kesilerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim olarak aktarılacak.
Turgutlu’da hekimler iş bırakma eylemine katılmadı
Türk Tabipler Birliği (TTB)’nin Türkiye genelinde Tam Gün Yasa Tasarısı’nı protesto için yaptığı iş bırakma eylemine, Manisa’nın Turgutlu ilçesindeki hekimler katılmadı.
Turgutlu Kaymakamı Nazmi Günlü, hastane yetkilileriyle görüştüğünü ve bütün hekimlerin görev başında olduğunu belirtti. Vatandaşların, hastanede tedavilerine aralıksız devam ettiğini söyleyen Kaymakam Günlü, acil servis doktorlarının da görev başında olduğunu ifade etti.
Bazı vatandaşlar ise doktorların iş bırakacağını düşünerek, hastanelere gitmediklerini söyledi. Bazıları da eyleme destek için muayenesini ertelediğini ifade etti. Bu sebeple Turgutlu Devlet Hastanesi polikliniklerine başvuran hasta sayısında yüzde 20 azalma görüldü. Birçok doktor da vatandaşları mağdur etmek istemediklerini vurguladı.
Konyalı doktorlar eyleme destek vermedi
Türk Tabipleri Birliği (TTB), SES ve Devrimci Sağlık-İş’in de aralarında bulunduğu sağlık örgütleri tarafından hükümetin Tam Gün Yasa Tasarısı’na karşı iş bırakma eylemine Konyalı doktorlar destek vermedi. Konya’daki tüm hastanelerde hekimler ve sağlık çalışanları görevlerini sürdürdü.
Hükümetin üzerinde çalıştığı Tam Gün Yasa Tasarısı’na tepki gösteren sağlık çalışanları bugün eylem yaptı. Günler öncesinden tüm yurtta hastanelerde hayatın duracağı yönündeki yayınlara rağmen Konya Tabip Odası, iş bırakma eylemine destek vermedi.
Konya genelinde tüm sağlık çalışanları hastanelerde hizmet vermeye devam etti. Konya Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Faruk Aksoy, insanların mağdur edilmemesi için eyleme katılmadıklarını açıkladı. Hükümetin üzerinde durduğu yasa tasarısına bu haliyle karşı olduklarının altını çizen Başkan Aksoy, Tabip Odaları Birliği’nin eylemine destek vermediklerini ifade etti.
Başkan Aksoy, “Biz tasarının bu haliyle yasalaşmasına karşıyız. Ancak bu karşı çıkışın şekli hastanelerde iş bırakmak olmamalı. Çünkü birçok hasta insan var. O nedenle bugün tüm hekimlerimiz hastanelerde görevinin başındaydı. Ancak başka türlü bir eylem yapılırsa buna destek veririz.” açıklamasında bulundu.
Numune Hastanesi’nde ameliyat sonrası kontrole gelen Murat Atık isimli vatandaş, Konya’da doktorların eyleme destek vermemelerinin kendi takdirleri olduğunu söyledi. Burun ameliyatı sonrası kontrol için hastaneye geldiğini ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadığını ifade eden Murat Atık, “Bugün hastanede bir eylem yoktu. Tüm doktorlar hastalarla ilgileniyordu. Ben hükümetin tasarısına destek veriyorum. Doktorlar da bir karar vermeli. Ya devlet hastanelerini ya da kendi özel iş yerlerini tercih etmeli.” dedi.
Sivas’ta doktorlar grev yapmadı
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) grev kararı, Sivas’taki hastanelerde görev yapan doktorlar tarafından uygulanmadı. Ancak grev söylentisi nedeniyle hastanelerde yoğunluk önceki günlerden daha az oldu. Bu durum ‘doktorlar değil, hastalar grevde’ yorumları yapılmasına neden oldu.
TTB, Meclis’te görüşülmekte olan Tam Gün Yasa Tasarısı’nı protesto etmek için bugün iş bırakma eylemi yapılacağını duyurmuştu. Sivas Tabipler Birliği ise dün yaptığı açıklamada tasarının mevcut haline karşı olduklarını ancak grev yapmayacaklarını açıklamıştı.
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama, Numune ve Sivas Devlet hastanelerinde izinli olanların dışında bütün doktorlar görevlerinin başındaydı. Sabah mesaisine başlayan doktorlar poliklinik yaparak hasta muayene etti ve reçete yazdı. Ancak doktorların grev yapacağı haberleri nedeniyle polikliniklerde önceki günlerde yaşanan yoğunluk bugün olmadı. Haberlerden etkilenen çok sayıda vatandaş, randevu almayı erteledi.
‘Doktorlar değil, hastalar grevde’ yorumlarının yapılmasına neden olan bu durum hastaneye gelen hastalara yaradı.
Hastalar daha kolay muayene olma imkanı bulurken doktorlar da hastalarına daha fazla zaman ayırdı.
Bazı vatandaşlar ise hastanede çalışan tanıdığını telefonla arayarak grev olmadığını öğrendikten sonra randevu almayı tercih etti. Numune Hastanesi Başhekimi Dr. İsmayil Yılmaz, Sivas Tabipler Odası’nın kararı doğrultusunda kendi hastanelerinde hiçbir doktorun grev yapmadığını söyledi.
Ordu’da doktorlar eyleme katılmadı
Ordu’da görev yapan doktarlar, tam gün yasasına tepki amacıyla gerçekleştirilen eyleme destek vermedi.
Ordu Tabipler Odası Başkanı Özgür Enginyurt, açıklamasında, eylem kararı almadıklarını ifade ederek, “Çünkü biz farklı bir sektörüz. Bir demiryolu ya da havayolu çalışanları grev yapabilir ama biz hekimler grev yaparsak hastalarımız kaybederiz. Biz, bu tür sorunların, karşılıklı konuşarak uzlaşma zemininde çözülmesine tarafız.” dedi.
Enginyurt, tam gün yasasının, aslında Tabip Odası’nın yıllarca mücadelesini verdiği bir konu olduğunu, ancak bazı iyileştirmeler yapılması gerektiği kanaatini taşıdıklarını sözlerine ekledi.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: Askeri doktor maaşları, Doktor Maaşları 2010, Sağlıkta tam gün yasası, Tam Gün Kanunu
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Ocak 28th, 2010 at 17:35
doktorların büyük kısmı muayenenerde sinek avlıyor.
muayenehanesi olan doktorların bir kısmı da, hastayı muayenhenesine çekebilmek için, hastanede hastalarla ilgilenmiyorlar. pratisyen hekimlerin %90 ının muayenehanesi zaten yoktu.eğer tam gün yasası, sayın bakanın açıkladığı gibi olursa doktorların %80 i için iyi olacak… muayenehenesine gelmeyen hastaya bakmayan kamu çalışanı doktorlar için de çok kötü olacak çoooook…