ÖSS, OKS, SBS, DPYB, PYBS, DGS, KPSS, KPDS, ALES, DGS, STS, TUS, YÖS, YDUS, SAT 1, 2, TODAiE, Seviye Belirleme Sınavı, Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı, Diploma Denklik Sınavları, Açık Öğretim Lisesi, Askeri Okul Sınavları, Meslek Liseleri Sınavları, Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı, Yüksek Lisans Sınavları, Ehliyet Sınavı Sınavlarda başarılı olmanın yolları..
Ben başarırım, Kendime güveniyorum..
* Öğrencilerin son hafta sınavdan bir gün öncesine kadar basit ve bildikleri konulara bakarak az da olsa çalışmaları rahatlamalarını sağlayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken şey son ana kadar aşırı düzeyde çalışmak sınava yorgun girmemize neden olabilir.
* Ailelerin çocuklarının sınav sabahı zamanında kalkmasını ve alıştıkları türden kahvaltı yaptırmaları, sınav evraklarını kontrol ederek yanlarına almaları, sınavdan 30 dakika önce girecekleri binanın bahçesinde hazır olmaları önemlidir.
* Anne babaların öncelikle sınavın, derslerin, soruların, puanların konuşulmadığı zamanlar yaratması, çocuğu ile birlikte vakit geçirebileceği, aynı zamanda stresi azaltabilecekleri etkinlikler yapmaları gerekir. (Piknik, sinema, şenlik gibi)
*Anne babaların genelleme yapmaktan, gerçekçi olmayan beklentiler içinde olmaktan, sürekli uyarılardan, eleştirilerden, kıyaslamaktan, ısrarlardan, sınav sonrası durumlarla ilgili olarak korkutmaktan, çocuklarını hırslandırmak ve daha motive etmek için ’senden bir şey olmaz, bu gidişle hiçbir yeri kazanamayacaksın’ gibi sözler söylemekten kaçınmaları gerekmektedir.
* Sınava birkaç gün kala ve sınav günü SBS ile ilgili konuşmaktan uzak durun. Ona karşı beslediğiniz sevginin sınav başarısıyla ilgili olmadığını, başarısız da olsa sevginizin devam edeceğini söz ve davranışlarınızla ona hissettirin…
Bu sınavı da başarabilirim, Başaracağım !
* Sınav saatini dikkate alarak her zamankinden biraz daha erken kalkın.
* Ilık bir duş alabilirsiniz.
* Dengeli ve doyurucu bir kahvaltı yapın.
* Yorucu olmayan fizik egzersiz yapabilirsiniz.
* En geç yarım saat önce sınav yerinde olacak zamanlamayla yola çıkın. Evden çıkmadan önce sınavda gerekli olan belgeleri (sınava giriş ve kimlik belgesi, fotoğraflı ve onaylı kimlik belgesi ve bir fotoğraf) yanınıza almayı unutmayın. Ayrıca yanınıza iki adet yumuşak uçlu kurşun kalem, 1 adet kırmızı kurşun kalem(mecburi değil öneri), silgi ve kalem açacağı alın.
* Sınav öncesinde diğer adaylarla ve kişilerle sınavla ilgili konuşmayın. Sınav öncesi dakikaları sakinlik içinde geçirin.
* Heyecanlandığınızı fark ettiğinizde paniğe kapılmayın. Hissettiğiniz heyecanın doğal olduğunu ve sınava giren her aday gibi bu heyecanı sizin de hissettiğinizi kendinize hatırlatın. Heyecanı kendinize yasaklamayın.
* Dağıtılan cevap kartındaki basılı bilgilerin size ait olup olmadığını kontrol edin. Yazılması ve kodlanması gereken yerleri yazıp kodlayın.
* Soru kitapçıkları dağıtıldığında kitapçık türüne dikkat edin ve kitapçık türünü yanıt kâğıdındaki ilgili yere kodlayın.
* Soru kitapçığının kapağındaki ad, soyadı ve TC KİMLİK No bölümlerini kontrol edin.
* Soru kitapçığının sayfalarını inceleyin, eksik ya da hatalı sayfa olup olmadığına dikkat edin.
* “Ben başarırım, Kendime güveniyorum. bu sınavı başarabilirim, ” deyip, güçlü olduğunuz bölümden yanıtlamaya başlayın.
* Soruları çözmeye en iyi bildiğiniz dersten başlayın. Çünkü sınava başladığınızda heyecan düzeyiniz dikkat seviyenizi düşürebilir en başarılı olduğunuz dersten başlarsanız daha hızlı ve daha iyi bir sınav başlangıcı yapabilirsiniz.
* Sınavda zamana karşı yarıştığınızı aklınızdan çıkarmayın. Ancak zamanlama yaparken sürekli saate bakmayın bölüm aralarında saatinizi kontrol edin.
* Çözemediğiniz soruların yanına soru işareti (?) koyarak bu soruları geçin. Burada kırmızı bir kurşunkalem kullanabilirsiniz yapamadığınız soruların başına kırmızı kalemle işaret koyabilirsiniz. Bu sizin algınızı güçlendirecektir.
* Soru köklerinde verilen verilerin tümünü okuyun. Parantez içindeki ifadelere dikkat edin. Altı çizili ve olumsuz ifadelere (çıkarılamaz, söylenemez, değildir, yoktur vb.) dikkat edin. Mutlaka bu ifadelerin altını çizerek okuyun.
* Soruların hepsini okuyun. Çünkü çözmekte zorlanmayacağınız veya okul hayatınız herhangi bir anında beyninize yerleşmişi bir bilgi ummadığınız bir soruyu çözmenize yardım edebilir.
* Seçeneklerin de hepsini okuyun. Çeldiriciler doğru cevaba çok benzer unutmayın. Dolayısıyla tüm seçenekleri okumanız şarttır.
* Sözel sorular da dahil olmak üzere bütün soruları kalem kullanarak çözün. Kalem kullanırsanız dikkat ve algı düzeyiniz çok yükselecek hata yapma olasılığınız azalacaktır.
* İşlemlerinizi düzgün yazarak yapın, sağlama yapın. Özellikle öğrenciler basit dört işlemlerde bariz hatalar yapmaktadırlar.
* Çözümleri en ince noktasına kadar yapmalısınız.
* Bulduğunuz ve doğruluğundan emin olduğunuz cevapları cevap kâğıdına biriktirmeden, hemen düzgün ve doğru şekilde işaretleyin. Toplu işaretlemeden kaçınınız. Cevaplarınızı optik forma ya tek tek ya da sayfa sayfa geçiriniz.
* Kaydırma yapmamak için, soru numarasına ve cevap seçeneğine işaretleme sırasında azami dikkat edin.
* Sınav süresini, sonuna kadar ve en iyi şekilde değerlendirin. Sınavdan erken çıkmanın bir getirisi olmadığını unutmayınız.
* Vakit kalırsa tekrar gözden geçirme yapın.
* Son kontrolü yaparken kalemi bırakınız çünkü kalem size yüzde yüz emin olmadığınız cevaplarınızı değiştirme baskısı yapabilir.
* İlk verdiğiniz cevabın kesinlikle yanlış olduğundan emin değilseniz cevapları değiştirmeyin.
* Seçenekleri incelerken eleme tekniğini kullanın (bu değil bu olamaz diyerek şıkları indirgeyin)
* Bir soruda belli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşmazsanız o sorunun yanına bir işaret koyarak başka bir soruya geçin.
* Zihninizin dağılmasını önlemek bölümler arasında kısa bir(2-3 dk) dinlenme aralığı verebilirsiniz. Biz buna sınav teneffüsü diyoruz. Her bölüm arasında kendinize 2-3 dakikalık teneffüsler yaratınız. Bu zihninizin dinginleşmesini ve rahatlamasını sağlayacaktır.
* Üç 3 yanlış cevap, bir doğru cevabı götürdüğünden doğruluğundan emin olmadığınız soruları boş bırakın.
* Paragraftan oluşan sorularda önce soru kökünü sonra paragrafı okumanız zaman kaybını önleyecektir.
* Aynı seçeneğin cevap kâğıdında en fazla üç defa art arda gelebileceğini unutmayın. Eğer üçten fazla aynı seçeneği işaretlediyseniz bu soruları kontrol etmelisiniz.
Sınava gerekli düzeyde hazır olduğunuzu düşünmelisiniz. Uzun bir hazırlık programını değerlendirdiniz. Her bir dersten öğrendiklerinizi bir gözden geçirdiğinizde kendinize güven duyuyor olmalısınız. Ayrıca kalan süreyi de iyi şekilde eksiklerinizi kapatarak, tekrarlar yaparak geçirmeniz bu duygunuzu daha da baskın hale getirecektir.
Unutmayın sınav öncesinde, sırasında ve sonrasında yapacağınız her şey sizin yapabileceğiniz en güzel şeylerdir. Hiçbirisinden korkmayın ve korkmayın.