Dünyadaki gelişmelere paralel tarım uygulanacak
Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker:
Sratejik bakışla düşünüp bürokratik zinciri kısaltacağız
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, dünyadaki gelişmelere paralel olarak stratejik bakışla tarımı ele aldıklarını söyledi. Tarım sektörünü strajejik bir bakış açısıyla ele alıp yeniden şekillendirmeye çalıştıklarını dile getiren Bakan Eker, bu çerçevede kurulması için Meclis’e sunduğu Tarım ve Gıda Bakanlığı Yasa Tasarısı’yla bürokratik zinciri kısaltacaklarını kaydetti.
Samsun’da tarım sektör temsilcileri ile ortak akıl toplantısında bir araya gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, toplantı öncesinde ülkenin tarım politikasındaki gelişmeleri değerlendirdi. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir’in de katıldığı toplantıda konuşan Bakan Eker, biyoloji, ekoloji ve ekonomi eksenli düşündükleri tarım sektöründe bir dizi yenilikler yapacaklarını ifade etti.
Tarım sektörünü strajejik bir bakış açısıyla ele aldıkları ve bu şekilde değerlendirdiklerini vurgulayan Bakan Eker, “Stratejik yaklaşımda ülke kaynaklarının doğru kullanılması ve ülke potansiyelinin azami düzeye çıkarılması temel hedefimizdir. O nedenle istihdamın yüzde 26’sını barındıran bir sektörün stratejik bir bakış açısıyla hareket etmesi gerekiyor. Biz de bu yaklaşımın gereği olarak tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu yasaları çıkararak meseleye başladık. Hükümetimiz döneminde tarım ve hayvacılıkla ilgili temel tarifleri yapan ve dünyanın gittiği istikameti dikkate alan bir yaklaşımla tarımla ilgili 12 tane temel yasa çıkarıldı. Bu stratejik bakış açısı da halen devam ediyor.” dedi.
Türkiye’nin küresel ısınmanın olumsuz etkileri ile karşı karşıya kalabileceği bir noktaya gidildiğinin altını çizen Mehdi Eker, Akdeniz çanağının da küresel ısınmadan en çok etkilenecek bölge olduğuna dikkat çekti. Tarım sektörü olarak küresel ısınmada hangi sorunlarla karşı karşıya kalınacağını değerlendirdiklerini söyleyen Eker, “Tarım Bakanlığı’nın işlevinin daha etkin olması, bürokratik zincirinin kısaltılması, vatandaşla, çiftçiyle, üreticiyle, yüz yüze iç içe olması için yeni bir organizasyon modeli düşünüyoruz.
Bakanlıktaki bürokratik zinciri kısaltacağız. Bu nedenle Tarım ve Gıda Bakanlığı Teşkilatı’nın kurulmasıyla ilgili yasa tasarısını da TBMM’ye sundum. Üretimden tüketime, tarladan sofraya, çiftlikten çatala, meradan tabağa kadar bütün zincirinin bir arada değerlendirildiği bir kontrol, denetim ve organizasyon mekanizması gerektiriyor. Bütün zincirin tek halkalarının tek yerden planlandığı, organize edildiği, denetlendiği bir sistem söz konusu.
Tasarı şu an Meclis’te tarım komisyonunun gündeminde. Tasarı gerçekleştiği taktirde birçok kadro olmayacak. Örneğin müsteşar muavinleri, genel müdür muavinleri, şube müdürlükleri, teftiş kurulu başkanlığı olmayacak. Müsteşar, genel müdür, daire başkanı ve onun altında kariyer uzmanları yer alacak. Onlar daire başkanı tarafından gruplar halinde projeleri ihtiyaca göre şekillendirecek ve yapacak. Bu hem karar sürecini hem iş akışını sağlayacak.” şeklinde konuştu.
Tarımda gelişmenin devam ettiğini rakamlarla ortaya koyan Bakan Mehdi Eker, “Tarımsal üretim değeri 2002′de 23 milyar dolardan 57 milyar dolara çıktı. Tarım ürünü ihracatı 4 milyar dolardan 11 milyar dolara yükseldi. 2009 yılı içinde sadece yaş sebze ve meyve ihracatından elde ettiğimiz gelir yaklaşık 2 milyar dolar. 2008 yılında küresel krizin hissedildiği krizde tarım sektörü tanpon sektör oldu. Tarımda çalışan insan sayısında da artış meydana geldi. Bunlar güzel gelişmelerdir.” ifadelerini kullandı.
Toplantıda Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, Fatih Öztürk, Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşhan, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Doç, Dr. Masum Bulut, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilgen, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım ile tarım sektörü temsilcileri ile ziraat odaları başkanları katıldı.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: 2010 Çiftçi destekleri ne oldu?, Çiftçi, Mehdi Eker, Tarım, Tarım Sektörü
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply