Hastalıktan korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutun!
Hazır gıdalardan “PAKETLENMİŞ” işlenmiş ve yoğun katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durun
Mikro besinlere önem verin. Magnezyum, çinko, manganez gibi bağışıklık sistemini güçlü tutan mineralleri almak için yağlı tohumlardan yararlanın. Her gün 1 avuç çiğ badem veya ceviz veya fındık tüketin.
Aşırı yağlı vücut, sistematik olarak giderek zayıflar ve immün sistemi bu durumdan negatif etkilenir. Dolayısıyla zamanla farkında olmadan bağışıklık sistemi bozulmuş olur ve bu durum birçok virütik hastalığa karşı zayıf düşmenize ve hastalıklara davet çıkartmanıza neden olur. Mutlaka sağlıklı kiloda kalmayı hedeflemeli ve kaslarınızı korumalısınız.
Seçtiğiniz et kalitesini mutlaka kontrol edin. Özellikle doğal ortamlarda beslenen hayvansal besinleri tercih etmeye çalışın. Hijyene önem verin. Dışarıdan alınan besinleri uzun süre su altında tutarak yıkayın. Mevsimsel sebzeleri ve meyveleri tercih edin. Sarımsak, soğangilleri ve yoğurdu bol bol tüketin. İshal ve ateş durumlarına karşı mutlaka bol su içilmeli ve direncin düşmemesi için yeterli enerji alınmalı. Yüksek enerji kaynağı olarak patates, pirinç, tahıllar, makarna ve ekmek tercih edilebilir.
Her gün dört ana besin grubu olan süt ve süt ürünlerini, et ve et ürünlerini, sebze ve meyveleri ve ekmek, makarna gibi tahıl ürünlerini yeterli miktarda ve dengeli bir şekilde tüketmeniz gerekir. Tek tip beslenme veya yetersiz besin alımı vücudunuzu virüslere karşı daha duyarlı hale getirir.
Vücudun yapıtaşı protein kaynaklarını almak çok önemlidir; yumurta, kırmızı et, tavuk ,balık, peynir, süt, yoğurt tüketmeli. Ayrıca omega 3 içeriği nedeni ile balık ve balık yağı ile yağlı tohumlar tercih edilmelidir.
E vitaminini ihmal etmeyin… Besin desteği kapsülü olarak alınan E vitamini ile ilgili çelişkiler devam ettiğinden ötürü, E vitaminini doğal besinlerle almayı tercih edebilirsiniz. E vitamini en çok sıvı yağlarda yer almaktadır. Eğer sıvı yağ tüketiminiz kısıtlı ise günde 1-2 avuç fındık, badem veya ceviz tüketmeye çalışmalısınız.
Folik asit ve B12 vitamini ihtiyacınızı atlamayınız… Folik asit ve B12 vitamini, DNA adı verilen gen kodlamalarında görev alan ve bağışıklık sisteminde de önemli işlevlere sahip olan vitaminlerdir. Folik asit veya B12 vitamini yetersizliğinde virüs ve bakterilerle savaşacak bağışıklık hücrelerinin sayısında azalma gözlenebilir. Folik asidin besinsel kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. B12 vitamini ise hayvansal kaynaklı her besinde bulunmaktadır. Bitkisel besinlerde B12 vitamini bulunmadığından ötürü, vejetaryen kişilerin B12 vitamini kan düzeylerini takip ettirmeleri ve eksikliği durumunda gerekli tedaviyi almaları gerekir.
Bağışıklık sisteminde virüs ve bakterilerle savaşacak hücrelerin oluşması için proteine ihtiyaç vardır. Yağsız et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri vücutta iyi derecede kullanılabilen kaliteli protein kaynaklarıdır. Bu besinlerden en az biri günlük beslenme düzenimizde mutlaka yer almalıdır. Vejetaryenler veya et tüketimi kısıtlı olan kişilerinde yumurta ve süt ürünlerini ve bitkisel protein kaynakları olan nohut, mercimek gibi kurubaklagilleri de haftada en az 3 gün tüketmesi gerekir.
A vitamininden zengin besinler tüketin… Bilimsel çalışmalar, A vitamini yetersizliği olan kişilerin enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olduklarını belirlemişlerdir. A vitamininden zengin beslenmek için beslenmenizde balık, süt, yumurta ve sarı-turuncu sebze ve meyvelere yer vermeniz gerekir. A vitaminin en zengin kaynağı karaciğer olmakla birlikte, sakatat tüketimi özellikle kalp sağlık açısından önerilmemektedir.
C vitamininden zengin besinlere her öğünde yer verin… C vitamini bağışıklık sistemi için en önemli öğelerden biridir. C vitamini düzeyleri yeterli olan kişilerin, enfeksiyonları daha kısa sürede atlattıkları bilinmektedir. Her öğününüzde C vitamininden zengin kaynaklar olan meyve ve sebzelere yer verin. Dünya sağlık otoriteleri günde 5-9 porsiyon sebze ve meyve tüketimini önermektedir.
Probiyotikler, barsak sağlığının korunmasında önemlidir. Barsaklar ise en önemli bağışıklık sistemi organlarımızdan biridir. Probiyotiklerin düzenli tüketimi, bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara ve gribe yakalanma riskimizi azaltır.
Günde 1,5–2 litre sıvı tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Su, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, sebze suları, şekersiz tüketilecek bitki çayları ve doğal maden suları gibi seçenekler sıvı ihtiyacınızı karşılayacak sağlıklı içeceklerdir. Çay ve kahve gibi kafeinli içecekleri aşırı miktarda tüketmek, vücuttan sıvı atımını arttıracağından ötürü kaçınmanız gereken bir beslenme davranışıdır..
Yılda bir düzenli olarak mutlaka kan tahlili yaptırın. Hormonlarınızı, B12 vitamini, D vitamini değerlerinizi kontrol ettirin ve mutlaka hemogram testi yaptırın. Böylece mini check-up yaptırmış olursunuz.
Egzersiz yaparak vücut direncinizi kuvvetlendirin. Hergün en az 30 dk yürüyüş yapın veya haftanın minimum 3 günü 45 dk egzersiz yapın.
Vücudun fiziksel olarak dinlenmesi için mutlaka düzenli ve kaliteli uyku önemli.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: A'dan Z'ye Domuz Gribi.., D vitamin eksikliği, Domuz Gribi, Domuz Gribi Hastalarına Tıbbi Bakımı.., Domuz gribini ciddiye alın !, Domuz gribinin bulaşmasını önleyen hijyen kuralları.., Omega 3 ile Bağışıklık sistemi güçlenir..
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply