Diyabetli çocuk hastalara enjeksiyonsuz yaşam
Diyabetli çocuk hastalara enjeksiyonsuz yaşama imkanı
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi’nde diyabetli çocuklar için ‘insülün pompa’ tedavisi uygulanmaya başlandı.
Uygulama sayesinde hastaların günde 4 defa enjeksiyon yapma zorunluluğundan kurtulduğu belirtildi.
Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bumin Dündar, düzenlediği basın toplantısında, uygulamanın hastalar üzerindeki faydalarını anlattı.
Dündar, insülin pompasının diyabetli çocuklara rahat bir yaşam sunduğunu, kan şekerini daha iyi düzenlediğini, diyabetin uzun dönem komplikasyonlarının azalmasına yardımcı olduğunu belirtti. Dündar, “Sadece tıbbi açıdan değil, psikolojik açıdan da son derece faydalı olan tedavi.
Dikkatle ölçülmüş yemek ve porsiyon seçimiyle, sıkı bir programla yapılan insülinin karşılığını, yeme zorunluluğunu da ortadan kaldırıyor. İnsülin pompaları şeker düzeyini dengeleyip, gün boyunca sürekli ve az miktarda insülin salgılayarak kan şekerinin düzgün olmasını sağlıyor.” diye konuştu.
Dündar, diyabetli çocukların normal yaşamlarını sürdürmesi için diyet ve egzersizle beraber günde 4-5 kez insülin iğnesi uygulamak ve sık kan şekeri ölçümü yapmak zorunda kaldıklarını anlattı. İnsülin pompası takılan 13 yaşındaki Faruk Duman da yeni uygulamadan memnun olduğunu kaydetti.
Duman, eskiden her zaman yanımda insülin enjeksiyonunu taşımak zorunda kaldığını ifade ederek, “Şimdi kendimi daha rahat hissediyorum. Önceleri sürekli içimde iğnemi yapıp yapmadığıma dair bir tereddüt vardı. Şimdi böyle bir kaygım yok.” dedi.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: Diyabetin tedavisi, İnsülin Pompası, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Şeker Hastalığı
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply