Dijital çipli TC kimlik kartı uygulaması başladı
14 bin kişi dijital çipli TC kimlik kartı kullanıyor
İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında şu ana kadar 14 bin kişiye dijital çipli TC kimlik kartı verildi. Pilot uygulama yıl sonunda tamamlanıyor.
Vatandaşların yaşamını kolaylaştıracak, kurum ve kuruluşlarda daha hızlı hizmet alınmasını sağlayacak, kolay taşınabilir, taklit edilemez, uluslararası standartlara uygun Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı hızla yayılıyor.
İçişleri Bakanlığı, Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı’na göre yürütülen projeyle sağlık, sosyal güvenlik ve pek çok kamu hizmetinde kullanılmak üzere güvenilir ve taklit edilemez bir kimlik kartı oluşturmayı hedefliyor.
İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK tarafından ortak yürütülen projenin pilot uygulaması Bolu Valiliği Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde devam ediyor.
Üç aşamada yürütülecek projenin birinci aşamasında TUBİTAK UEKAE tarafından geliştirilen işletim sistemi uygulamaları ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve kart okuyucularının test çalışmaları yapıldı. Pilot uygulamanın 2. aşamasında ise Bolu merkez ilçesinde yerleşik 14 bin vatandaşa Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı verildi.
Pilot ve genel uygulamada biyometrik veri olarak “parmak izi” kullanılması öngörülüyor ve TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilen milli işletim sistemine sahip yonga (chip) bulunuyor. Kimlik kartı ile sağlanan hizmetlerde, hizmetin özelliğine göre görsel ve elektronik olmak üzere farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri kullanılıyor.
2010′da tamamlanması planlanan pilot uygulamanın sonunda yapılacak vatandaş memnuniyeti, ölçeklendirme, uygulanabilirlik ve sürdürülebilirlik değerlendirmesi sonuçlarına göre tüm vatandaşları kapsayacak genel uygulama çalışmalarına başlanacak.
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi 2010 yılı bütçe ödeneği, halen pilot uygulama devam ettiğinden dolayı 2 bin TL iz bedeli şeklinde.
KARTLARDA GÜVENLİK ÖN PLANDA
SGK ve TÜBİTAK tarafından yürütülen ortak projeyle, nüfus cüzdanı, sağlık karnesi, ehliyet ve vergi kimlik kartı olarak kullanılabilecek akıllı kartta güvenlik ön planda. Sürücü ehliyetleri ile aynı boyuttaki akıllı kartta bilgiler, kartın ön yüzünde bulunan elektronik çip sayesinde korunuyor.
Yeni kimlik kartı ile işlem yaptırmak isteyenlere 6 haneden oluşan bir şifre veriliyor. İşlemler sırasında şifrenin 3 kez yanlış tuşlanması durumunda kart bloke oluyor ve kullanılamıyor. Kart sahibi yenisini çıkartmak zorunda kalıyor. Karttaki bilgiler de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir yazılımla korunuyor.
Ön yüzünde Türk bayrağı ve Türkiye haritası yer alan yeni kimlik kartının ortasında ay yıldız bulunuyor. Kartta fotoğraf, ad ve soyadı, cinsiyet, doğum tarihi, geçerlilik tarihi, seri no ve TC kimlik numarası bilgileri yer alıyor. Kartın arka kısmına ise anne-baba adı, önceki soyadı, doğum yeri, kan gurubu, dini ve medeni haline dair bilgiler yazılıyor.
SİGORTADAKİ KAÇAKLAR ÖNLENECEK
Uygulamayla vatandaşların tek kart ile tüm kamu kurumlarından hizmet alması mümkün olacak. Akıllı kart ilk aşamada sağlık ve sosyal güvenlik alanlarında kullanılacak. Akıllı kart uygulamasıyla sigorta kayıp ve kaçaklarının engellenmesi, işlemlerin hızlandırılması sağlanacak. Parmak izi uygulamasıyla sağlık karnesinin mükerrer kullanımı önlenecek.
Akıllı kart, başkasının karnesiyle hizmet alma anlamındaki yolsuzluğu tamamen bitirecek. Ayrıca organize şekilde yürütülen reçete ve karne yolsuzlukları son bulacak. Parmak izi bulunan kartı, sadece sahibi kullanacak.
Öte yandan, nüfus ve vatandaşlık hizmetleri alanında uygulamaya konulması planlanan çalışmalardan birisi de Dijital Arşiv Projesi. Proje ile genel müdürlük ve il, ilçe nüfus müdürlüklerine değişik şekillerde ve standartlarda gelen nüfus dayanak belgelerini elektronik ortamda arşivlemek, kâğıt ortamında bulunan belgeleri elektronik belge haline dönüştürmek, dönüştürülen belgelerin ve mevcut belgelerin tanımlanan iş akışları ile dolaşımını yönetmek, bu belgeleri doküman ambarları içerisinde güvenli bir şekilde saklamak ve belge ve bilgi kaynaklarına hızlı ve etkin ulaşımın sağlanması planlanıyor.
Böylece nüfus tescil belgelerinin aslının sistem içerisinden elektronik ortamda anlık görülmesini sağlayarak bilginin güvenliği temin edilecek, zaman içerisinde aşınan, zarar gören ya da yok olan belgelerin elektronik ortamda güvenliği sağlanacak.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: Çipli TC Kimlik Kartı, Dijital, Kimlik Kartı, Nüfus Cüzdanı, T.C Kimlik Numarası, TÜBİTAK, UEKAE, Vatandaşlık
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply