‘Burj Halife’ en yüksek bina muhteşem törenle açıldı
World’s tallest building opens in Dubai
Dünyanın en yüksek binası Burç Halife muhteşem törenle açıldı
Toplam 828 metre ile dünyanın en yüksek binası Burç Halife (Halife Kulesi), dünyanın dört bir tarafından canlı izlenen ses, ışık ve havai fişek gösterilerinin ardından Dubai Prensi Muhammed Bin Raşid El Maktum tarafından dün resmen açıldı.
Aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Yardımcısı ve Başbakanı olan Prens Maktum, şu ana kadar Burç Dubai olarak bilinen 1.5 milyar dolarlık kulenin bundan sonra isminin ‘Burç Halife’ olarak değiştirildiğini açıkladı.
Aynı zamanda tahta çıkışının dördüncü yılı kutlanan Prens Maktum, Halife isminin ‘büyüklüğü yansıtacağını’ da sözlerine ekledi. İsmi kuleye verilen Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Halife Bin Zayid’in ise törene katılan yüzlerce üst düzey yetkilinin arasında olmadığı öğrenildi.
Açılış hazırlıkları bir aydan beri devam eden ve hükümete ait Emaar emlak şirketi tarafından inşa edilen 160 katlı Burç Halife’nin açılışında 10 bin havai fişek patlatıldı ve kule etrafında ve yakın mekan ve caddelerde toplanan binlerce ziyaretçiye tam bir görsel şölen verildi.
Ses ve müzik efektleri ile koreografi edilmiş su gösterilerinin yapıldığı ve Fransız Pierre Marcout ve 250 kişilik ekibi tarafından düzenlenen açılış için 868 adet yüksek güçlü ’stroboskop’ ışık, binanın dış cephesine entegre edildi ve bir dizi hipnotik ışıklandırma yapıldı.
Anten kulesiyle 818 metreye ulaşan Dubai Kulesi’nin en dikkat çeken özellikleri ise şöyle:
- 95 kilometreden bile görülebiliyor.
- Gökdelenin 124. katı, dünyanın halka açık, en yüksek ve terası bulunan gözlem katı.
- 160 lüks otel odası ve suite sahip.
- Binada 57 asansör, 1044 daire, 3000 araçlık yer altı oto parkı var.
- Dış cephesini ve iki kanadını oluşturan cepheyi kaplayan cam panellerin sayısı 28 bin 261.
- Dubai Kulesi için 330 bin ton metre küp beton döküldü, 39 bin ton çelik kullanıldı, 22 milyon saat çalışıldı.
160 katlı dev bina, Taipei 101 binasının rekorunu da elinden aldı. Yaklaşık 800 metre uzunluğunda ki Burj Dubai, 2004′de dünyanın en uzun binası olan Taipei 101′den 300 metre daha uzun. 57 asansör, 1044 daire ve 49 ofis katının bulunduğu Burj Dubai, otel, açık, kapalı yüzme havuzları, spor salonu ve çöl ve şehir manzaralı restoranları ile de çok konuşulacak bir yapı.
Organizasyon için Fransız, İngiliz ve Amerikalı uzmanlardan da yardım alınırken açılışın herkes tarafından takip edilebilmesi için belirli noktalara dev ekranlar kuruldu. 400′ün üzerinde medya mensubunun takip ettiği program, 160 ülkede televizyondan canlı yayınlandı ve tüm dünyada 2 milyarın üzerinde kişinin bu tarihi hadiseyi izlediği ifade edildi.
Resmi olarak altı bin kişinin davet edildiği fakat binlerce kişinin de çevrede toplandığı açılışı, yüksek tanımlı (High Definition) iletim teknolojisi kullanan Dubai hükümetine ait Dubai Media Incorporated şirketinin iki adet mobil prodüksiyon ünitesi takip etti. Birçok yerel ve bölgesel televizyon kanalı da aynı yayını izleyicilerine iletti.
Öğle saatlerinden itibaren Dubai polisinin çevrede geniş güvenlik önlemleri aldığı ve bazı yolları kapattığı gözlendi. İş çıkışı saatlerinde de bölgede trafik durma noktasına geldi. Açılış töreni akşam saat 7.30 gibi başladığında birçok sürücünün aracını yol kenarında durdurarak cep telefonlarıyla resim ve video çekmeye çalıştığı görüldü.
EN AZ 10 YIL RAKİBİ YOK
Burç Halife proje idare şirketi yetkililerine göre kulenin yükseklik rekoru bir başka bina tarafından kırılasıya kadar en az 10 sene geçecek. Şikago merkezli Skidmore, Owings ve Merrill (SOM) şirketi ortağı ve ana proje müdürü George Efstathiou, yüksek bir binanın dizaynına bugün başlansa bile tamamlanıncaya kadar 7 ile 10 yıllık bir zaman diliminin gerekeceğini söyledi.
Bugüne kadar hükümet ya da Emaar yetkilileri tarafından iğne şeklindeki çelik ve cam yapı Burç Halife’nin tam yüksekliği sır gibi saklandı. Açılış töreni ile kulenin yüksekliğinin 828 metreye ulaştığı ilan edildi. Kuleye dünyada en yakın bina ise şu an 508 metre ile Tayvan’daki Taipei 101 kulesi.
Başka bir SOM yetkilisi ise inşaat boyunca kendilerinin dahi kulenin tam yüksekliğini bilmediğini, sadece Tayvan’dakinden az daha yüksek olacağını tahmin ettiklerini ve Emaar’ın kendilerine devamlı daha yükseğe çıkmalarını istediğini söyledi.
Açılış öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Emaar başkanı Muhammed El Abbar, kuleyi inşa etmek için finansmana ihtiyaç duymadıklarını ve inşaat başladığında kulenin yüzde 90′ının satıldığını açıkladı. El Abbar, masraflarının büyük kısmını karşıladıklarını ve yüzde 10 gibi az da olsa kâr yaptıklarını belirtti. Emaar başkanı ayrıca Burç Halife’nin şirketin bu yılın ilk üç çeyreğindeki gelirlerine olumlu etki yapmasını beklediklerini söyledi.
REKOR ÜSTÜNE REKOR
160 katlı kulenin inşasında 330 bin metreküp çimento, 31 bin 400 ton çelik ve 28 bin 261 adet cam panel kullanıldı ve kule açık havada 95 kilometre uzaktan görülebiliyor. İnşaatın en hızlı olduğu dönemde aynı anda 12 binin üzerinde işçi çalıştı ve 22 milyon işçi saati harcandı.
Burç Halife’nin temeli için 110 bin ton ağırlığında 45 bin metre küp çimento kullanıldı. Çelikle güçlendirilmiş temeldeki 192 kazık, yerin 50 metre derinine kadar iniyor. Sadece temel atma işlemi 12 ay sürdü. İlk 100 kat bin 93 günde tamamlanırken inşaatın hızlanmasıyla her üç günde bir kat çıkıldı.
İnşasında 100′ün üzerinde ülkeden 60′tan fazla danışmanın rol aldığı kulede 57 adet asansör, 8 yürüyen merdiven, bin 44 adet daire, 37 katlık ofis alanı ve 160 odalı Giorgio Armani markalı otel ile yeraltında 3 bin araç kapasiteli otopark bulunuyor.
Ayrıca çevre dostu kuledeki soğutma sistemlerinden toplanan 15 ton su, bina etrafındaki yeşil alanları sulamak için kullanılıyor. Burç Halife’de dünyanın en yüksek noktadaki mescidi ve yüzme havuzu da bulunuyor. Yine açılış töreninde dünyada en yüksek noktaya atılan havai fişeklerle farklı bir rekor daha kırıldı.
İnşasına 2004′te başlanan Burç Halife, 1.5 milyar dolara maloldu. Mimarı Adrian Smith olan kulenin inşasını Güney Koreli Samsung Mühendislik ve İnşaat ile Belçikalı Besix grubu ve yerel Arabtec firmaları üstlendi. Samsung daha önce Taipei 101 ve Kuala Lumpur’daki Petronas ikiz kulelerini de inşa etmişti.
DÜNYANIN İLK ARMANİ OTELİ
Toplam 12 bin kişinin ikamet edeceği ve çalışacağı kuleye gelecek aydan itibaren taşınılacak, 5′ten 8′inci kata kadar ve 38 ve 39′uncu katlarda 160 odalı dünyanın ilk Armani oteli ve 9′dan 16′ncı kata kadar da Armani konutları olacak. Otelde 600 kişi çalışacak ve beş restoran bulunacak. Tek odalı Armani dairesinin fiyatı ise 3.9 milyon dolardan başlıyor. Emaar şirketi de 900 kadar dairenin anahtarlarının mart ayından itibaren teslim edileceğini açıkladı.
Kulede 112′nci kattan itibaren 37 kat boyunca ofisler olacak. Dünyadaki en yüksek sınıf ‘A Kalite’ ofislere genellikle yüksek fiyat ödemekten çekinmeyen yerli ve uluslararası büyük firmaların talip olduğu kaydedildi. Kuledeki ofis alanının 75 bin metrekareyi bulduğu ve Dubai’deki ofislerin sadece yüzde 15′inin A kalite olduğu öğrenildi. Dubai’de üst sınıf ofislerin metrekare fiyatı 600 ile 800 dolar arasında değişirken Burj Halife’deki kira fiyatlarıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.
Kuledeki toplam 57 asansörü Otis adlı firma üretti. Misafirlerin gitmek istediği kata daha hızlı ve rahat ulaşabilmesi amacıyla hiçbir asansör, tüm 160 katı ziyaret etmeyecek. Bunun yerine asansörler gidilecek bölüme göre gruplandırılacak. Hızı saatte 40 kilometreye ulaşacak asansörlerle iki dakikada kulenin tepesine ulaşmak mümkün. Fakat ana hizmet asansörü, Burç Halife’nin tam ortasında 504 metre yüksekliğe kadar çıkacak. Taipei 101′in uzunluğunun 500 metre civarı, New York’taki Empire State binasının 381 metre ve saniyede dokuz metre kateden bu asansörün dünyanın en yükseğe çıkan asansörü olduğu kaydedildi.
Burç Halife’nin 124′üncü katında bir de halka açık seyir güvertesi var. İsteyenler ‘Tepede’ isimli dünyanın en yüksek güvertesinden şehri bugünden itibaren büyükler için 28 dolar, çocuklar için 20 dolar ödeyerek seyredebilecek. Sıraya girmeden hemen asansöre binmek isteyenler de 60 doları gözden çıkarmak zorunda kalacak.
YANGIN ÇIKARSA NE OLACAK?
Burç Halife’de herhangi bir zamanda 150′den fazla katta 35 bin insanın olması bekleniyor. Uzmanlara göre acil bir tahliye gerektiğinde en yüksek risk asansörlerde bulunuyor. Asansörler hem ana hem acil güç ile çalışabiliyor. Bazı asansörler ‘yaşam botu tahliyesi’ modunda kullanılabilecek ve eğitilmiş personel bu asansörleri kullanarak ziyaretçileri belli katlardaki korumalı alanlara taşıyabilecek.
Kulenin mimarlarına göre insanların 160 katı inmesi beklenemeyeceği için her 25 katta bir ‘basınçlı klimalı’ bölümler yapılmış. Bu bölümler binanın ana yapısından ayrı ve iki saate kadar yangına karşı dayanıklı inşa edilmiş. Basınçlı olmasının sebebi ise dumanın mümkün olduğu kadar içeri çekilmesini engellemek. Acil durumda ziyaretçiler isterse bu bölümlerde bekleyecek veya aşağı katlara merdivenlerden inerken dinlenebilecek.
METRO İSTASYONU DA AÇILDI
Geçen yıl hizmete giren Dubai metrosunun Burç Halife istasyonu da aynı gün açıldı. Dubai Yol ve Ulaşım Otoritesi’nden yapılan açıklamada istasyonun metro raylarından daha yüksekte olduğu ve her yöne saatte 11 bin yolcu ağırlama kapasitesine sahip olduğu belirtildi.
İstasyonun uzunluğu 132 metre, genişliği ise 29 metreyi buluyor. İstasyonu hafta içi günde 10 bin, hafta sonları ve tatillerde 19 binin kişinin kullanması bekleniyor.
Yeni istasyonu daha çok 800 hektarlık bir alanı kapsayan Burç Halife bölgesinde ikamet eden ve çalışanların kullanacağı ifade edildi. Burç Halife’ye dünyanın en büyük alışveriş merkezi Dubai Mall, 50 katlı bina yüksekliği kadar su fışkırtabilen fıskiye, 30 bin konut, dokuz otel, 19 mesken kule ve 3.5 kilometre uzunluğunda bir bulvar eşlik ediyor. Burç Halife kompleksinin maliyetinin 20 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.
SIRADA 1.1 KM’LİK KULE VAR
Burç Halife’nin dizaynını gerçekleştiren ABD’li mimarlık firması Skidmore, Owings and Merrill’in Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yapılması planlanan 1.1 kilometre uzunluğundaki Krallık Kulesi’ne de talip olduğu bildirildi. SOM daha önce dünyanın en yüksek beş binasının dizaynını da üstlenmişti.
Krallık Kulesi’nin Prens Elvelid Bin Talal Abdülaziz El Suud’a ait Krallık Holding tarafından planlandığı öğrenildi. Forbes dergisine göre Prens Elvelid’in serveti 13 milyar doları aşıyor ve derginin milyarderler listesinde 22′nci sırada geliyor. Elvelid ayrıca Citigrup’un en büyük ferdi yatırımcısı olarak biliniyor.
Burç Halife’nin inşasında yer alan yerli Arabtec inşaat firmasının 80 bin kişinin yaşayacağı ve 26.6 milyar dolara malolacak Krallık Şehri projesi için teklif verdiği ve henüz cevap almadığı ifade edildi.
DUBAI’S financial crash hasn’t stopped the desert kingdom opening the world’s tallest tower.
At a reported 818m high, the Burj Dubai, which opened on Monday, is more than 2 1/2 times taller than Melbourne’s 297m high Eureka Tower.
Its observation deck, on the 124th floor, also puts Eureka’s 88th floor Skydeck in the shade.
“They’re more than twice as high, so we’d be kidding ourselves to claim things we’re not entitled to,” said Jane Wilson, spokeswoman for Eureka developer Grocon.
The Burj dwarfs its nearest rival, Taiwan’s 508m tall Taipei 101, by more than 300m, and pushes Shanghai’s World Financial Centre (492m) to third place.
“We weren’t sure how high we could go,” said the Burj’s structural engineer, Bill Baker, of Chicago-based architecture and engineering firm Skidmore, Owings & Merrill. “It was kind of an exploration - a learning experience.”
Designed during Dubai’s boom, the $4.5 billion Burj features just about every luxury imaginable.
An artificial lake with the world’s tallest fountains surrounds the tower, while inside several floors are devoted to an Armani-branded hotel.
Other features include a gym, library, cigar club, gourmet market, valet parking and a restaurant on level 122.
The skyscraper also has the world’s highest mosque, on level 158, and the world’s highest swimming pool, on level 76.
But even as thousands of contract labourers sweated for five years to build the Burj, the fortunes of developer Emaar were plummeting.
Emaar’s share price has fallen from a high of about $17 in mid-2005 to about $1.26 yesterday.
Almost a third of the developer is owned by the Dubai government, which is deep in financial crisis despite receiving an $11 billion bailout from neighbouring emirate Abu Dhabi last month.
State-owned Dubai World is still struggling to restructure a mountain of debt estimated at $29 billion.
Dubai World’s crisis makes it less likely plans by subsidiary Nakheel to build a 1km tall tower will ever go ahead, meaning the Burj’s title as world’s tallest building seems safe for the time being.
While Emaar claims the tower’s 900 apartments sold in eight hours, it has had less luck renting office space.
Dubai’s collapsing economy means the 37 floors of retail and office space are only about three-quarters full, analysts say.
Apartment prices in the tower have also dived.
“This is a symbol of the economic momentum that Dubai had and an ironic reminder of its property bubble,” Dubai-based analyst Saud Masud, of UBS, said.
“It may still run at a premium to the rest of the market, but I would be surprised if there were no defaults and if vacancy rates didn’t creep up.”
While the observation deck was due to open today, first residents won’t move in until next month.
Many buyers are wealthy individuals from the Middle East or the Subcontinent who have bought apartments as a holiday home or an investment, analyst Jesse Downs, of Landmark Advisory, said.
“They are people who can hold on to it comfortably for the next five to 10 years.
“So even if the apartments remain empty and the lights switched off at night, that doesn’t mean the units are for sale in the market.”
Not sure how high “We weren’t sure how high we could go,” said Bill Baker, the building’s structural engineer, who is in Dubai for the inauguration. “It was kind of an exploration… A learning experience”
Baker, of Chicago-based architecture and engineering firm Skidmore, Owings & Merrill, said early designs for the Burj had it edging out the world’s previous record-holder, the Taipei 101, by about 10m. The Taiwan tower rises 508m.
Work on Burj Dubai began in 2004 and moved ahead rapidly. At times, new floors were being added almost every three days, reflecting Dubai’s raging push to reshape itself into a cosmopolitan urban giant packed with skyscrapers.
During the busiest construction periods, some 12 000 workers laboured at the tower each day, according to Emaar. Low-wage migrant workers from the Indian subcontinent provided much of the muscle for the Burj and many of Dubai’s other building projects.
The tower is more than 50 stories higher than Chicago’s Willis Tower, the tallest building in the US formerly known as the Sears Tower.
At their peak, some apartments in the Burj were selling for more than $1 900 per square foot, though they now can go for less than half that, said Heather Wipperman Amiji, chief executive of Dubai real estate consultancy Investment Boutique.
She said some buyers may struggle to find tenants at going rates once the tower’s expected high service charges are factored in.
“The investment community is quite divided,” she said. “They’re not sure how it’s going to play out.”
The Burj is the centrepiece of a 500-acre development that officials hope will become a new central residential and commercial district in this sprawling and often disconnected city. It is flanked by dozens of smaller but brand-new skyscrapers and the Middle East’s largest shopping mall.
That layout - as the core of a lower-rise skyline - lets the Burj stand out prominently against the horizon. It is visible across dozens of miles of rolling sand dunes outside Dubai. From the air, the spire appears as an almost solitary, slender needle reaching high into the sky.
An observation deck on the 124th floor opens to the public Tuesday, with adult tickets starting at 100 dirhams, or just over $27 apiece. The ride to the top took just over a minute during a visit for journalists early on Monday morning.
Dubai landmarks like the sail-shaped Burj al-Arab hotel and the man made Palm Jumeirah island were visible through the haze.
The Burj itself cast a sundial-like shadow over low-rise houses and empty sand-covered lots stretching toward the azure Persian Gulf waters. And yes, Dubai is still open for business: there are gift shops at the base and the top.
En çok okunan haberlerden bazıları..
.
Haber Arşivi: Arabic " برج دبي" English "Dubai Tower", Burç Dubai En Yüksek Bina, Burj Dubai, Burj Dubai Tower Photos, Burj Halife Towers in Dubai, Dubai Tower
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.