Ses, ışık, su ve havai fişek şöleni: ‘Burj Dubai’ açılıyor
Dünyanın en yüksek binası yarın açılıyor:
Dubai’de heyecan dorukta
Yüksekliği 800 metreyi aşan dünyanın en yüksek binası ‘Burj Dubai’nin resmi açılışının aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai prensi Muhammed Bin Raşid El Maktum’un tahta çıkış günü olan 4 Ocak’ta yapılacağı ve açılışı izleyenlere ses, ışık, su ve havai fişek şöleninin yaşatılacağı bildirildi.
Emaar emlak tarafından inşa edilen 160 katlı Burj Dubai’nin açılışında 10 bin havai fişeğin yanı sıra ses ve müzik efektleri ve koreografi edilmiş su gösterileri yapılacak. Organizatörlerin yaptığı açıklamaya göre 868 adet yüksek güçlü ’stroboskop’ ışık, binanın dış cephesine entegre edilecek ve bir dizi hipnotik ışıklandırma yapılacak.
Açılış töreni organizasyonu için Fransız, İngiliz ve Amerikalı uzmanlardan da yardım alındığı ve gösterinin üç bölümden oluştuğu açıklandı. ‘Çöl çiçeğinden Burj Dubai’ye, Kalp atışı ve Dubai ve BAE’den dünyaya’ isimli üç gösteriyi havai fişekler tamamlayacak ve ardından şov sona erecek.
Burj Dubai’nin etrafında belirli noktalara dev ekranlar kurulacak ve dört yüzün üzerinde medya mensubunun yanısıra halkın da açılış törenini daha rahat izlemesi sağlanacak. Televizyondan canlı yayınlanacak açılış törenini tüm dünyada 2 milyarın üzerinde kişinin seyretmesi bekleniyor.
Açılışı, yüksek tanımlı (High Definition) iletim teknolojisi kullanan Dubai hükümetine ait Dubai Media Incorporated şirketinin iki adet mobil prodüksiyon ünitesi takip edecek.
Prens Maktum’un tahta çıkışının dördüncü yılının da kutlanacağı açılış gününde yine dünyanın en büyük fıskiyesi olan Dubai Fıskiyesi’nin repertuarına yerli bir şahıs tarafından yazılan ‘Memleketten sor’ adlı şarkının eklendiği öğrenildi. Dünyanın en büyük alışveriş merkezi Dubai Mall’ün yanına inşa edilen ve 50 katlı bina yüksekliği kadar su fışkırtabilen fıskiye’de her akşam dokuz kadar şarkı eşliğinde ziyaretçilere görsel bir şölen veriliyor.
EN AZ 10 YIL RAKİBİ OLMAYACAK
Burj Dubai proje idare şirketi yetkililerine göre kulenin yükseklik rekoru bir başka bina tarafından kırılasaya kadar en az 10 sene geçecek. Şikago merkezli Skidmore, Owings ve Merrill (SOM) şirketi ortağı ve ana proje müdürü George Efstathiou, yüksek bir binanın düzaynına bugün başlansa bile tamamlanasaya kadar 7 ile 10 yıllık bir zaman diliminin gerekeceğini söyledi.
Bugüne kadar hükümet ya da Emaar yetkilileri tarafından iğne şeklindeki çelik ve cam yapı Burj Dubai’nin tam yüksekliği hakkında bir açıklama yapılmadı. Yüksekliği ile ilgili sadece tahmin yapılan kuleye en yakın bina ise şu an 508 metre ile Tayvan’daki Taipei 101 kulesi.
Başka bir SOM yetkilisi ise kendilerinin dahi kulenin tam yüksekliğini bilmediklerini, sadece Tayvan’dakinden az daha yüksek olacağını tahmin ettiklerini ve Emaar’ın kendilerine devamlı daha yükseğe çıkmalarını istediğini söyledi.
REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRILDI
160 katlı kulenin inşasında 330 bin metre küp çimento, 31 bin 400 ton çelik ve 28 bin 261 adet cam panel kullanıldı ve kule açık havada 95 kilometre uzaktan görülebiliyor. İnşaatın en hızlı olduğu dönemde aynı anda 12 binin üzerinde işçi çalıştı ve 22 milyon işçi saati harcandı.
Kulede 57 adet asansör, 8 yürüyen merdiven, bin 44 adet daire, 49 katlık ofis alanı ve 160 odalı Giorgio Armani markalı otel ile yeraltında 3 bin araç kapasiteli otopark bulunuyor.
Ayrıca çevre dostu kuledeki soğutma sistemlerinden toplanacak 15 ton su, bina etrafındaki yeşil alanları sulamak için kullanılacak.
İnşasına 2004′te başlanan Burj Dubai’nin 1 milyar dolardan fazlaya malolduğu tahmin ediliyor. Mimarı Adrian Smith olan kulenin inşasını Güney Koreli Samsung Mühendislik ve İnşaat ile Belçikalı Besix grubu ve yerel Arabtec firmaları üstlendi. Samsung daha önce Taipei 101 ve Kuala Lumpur’daki Petronas ikiz kulelerini de inşa etmişti.
EN YÜKSEK SEYİR ALANI
Burj Dubai’nin 124′üncü katında bir de halka açık seyir güvertesi olacak. İsteyenler ‘Tepede’ isimli dünyanın en yüksek güvertesinden şehri 5 Ocak’tan itibaren ücretsiz seyredebilecek.
Toplam 12 bin kişinin ikamet edeceği ve çalışacağı kuleye gelecek aydan itibaren taşınılacak, 8′inci kat ve 38 ve 39′uncu katlarda dünyanın ilk Armani oteli ve 9′dan 16′ıncı kata kadar da Armani konutları olacak.
Kuledeki toplam 57 asansörün üreticisi Otis adlı firma. Misafirlerin gitmek istediği kata daha hızlı ve rahat ulaşabilmesi amacıyla hiç bir asansör tüm 160 katı ziyaret etmeyecek. Bunun yerine asansörler gidilecek bölüme göre gruplandırılacak. Hızı saatte 40 kilometreye ulaşacak asansörlerle iki dakikada kulenin tepesine ulaşmak mümkün olacak.
Fakat ana hizmet asansörü Burj Dubai’nin tam ortasında 504 metre yüksekliğe kadar çıkacak. Taipei 101′in uzunluğunun 500 metre civarı, New York’taki Empire State binasının 381 metre olduğu ve saniyede dokuz metre kateden bu asansörün dünyanın en yükseğe çıkan asansörü olacağı kaydedildi.
METRO İSTASYONU DA AÇILIYOR
Geçen yıl hizmete giren Dubai metrosunun Burj Dubai istasyonunun da yarın açılacağı kaydedildi. Dubai Yol ve Ulaşım Otoritesi’nden yapılan açıklamada istasyonun metro raylarından daha yüksekte olduğu ve her yöne saatte 11 bin yolcu ağırlama kapasitesine sahip olduğu belirtildi.
İstasyonun uzunluğu 132 metre, genişliği ise 29 metreyi buluyor. İstasyonu hafta içi günde 10 bin, hafta sonları ve tatiller de 19 binin kişinin kullanması bekleniyor.
Yeni açılacak istasyonunu daha çok 800 hektarlık bir alanı kapsayan Burj Dubai bölgesinde ikamet eden ve çalışanların kullanacağı ifade edildi. Burj Dubai’ye Dubai Mall, 30 bin konut, dokuz otel, 19 mesken kule ve 3.5 kilometre uzunluğunda bir bulvar eşlik ediyor. Burj Dubai kompleksinin maliyetinin 20 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. CİHAN
En çok okunan haberlerden bazıları..
.
Haber Arşivi: Burç Dubai En Yüksek Bina, Burj Dubai, Burj Dubai Arabic " برج دبي" English "Dubai Tower", Burj Dubai Tower Photos, Dubai Tower, Dünyanın en büyük finans kuruluşları, Dünyanın en yüksek binası nerede?
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.