Başbakan Erdoğan, 28 Şubat ile ilgili neler söyledi
Eğer 4 Mart’ta yanlış adım atılacak olursa süreci baltalar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde ele alınacak 1915 olaylarının “soykırım” olarak tanınmasını isteyen tasarıyla ilgili olarak ABD ve Ermenistan’ı uyardı.
Erdoğan, “Eğer 4 Mart’ta orada bir yanlış adım atılacak olursa süreci baltalar.” dedi.
Reform İzleme Grubu toplantısının ardından yapılan basın toplantısında bir gazetecinin, 4 Mart’ı hatırlatması üzerine Erdoğan, şunları söyledi: “Temaslarımız sürekli var. Son ABD seyahatimde de görüştük. Bir grup milletvekili arkadaşımız şu an ABD’de. Bu süreç devam ediyor. Duruşumuz bellidir. İsviçre’den başlayan bir süreç var. Devam ediyor. Karşılıklı olarak iyi niyet devam ederse netice alacağımıza inanıyorum. Eğer 4 Martta 24 Nisan’da yanlış bir adım atılacak olursa bu süreci baltalar Yanlış bir adım olur. Öyle zannediyorum ki kongre üyeleri bu hassasiyeti gözetecektir.”
28 ŞUBAT’I DEĞERLENDİRMESİ
Başbakan Erdoğan, 28 Şubat ile ilgili basın mensuplarının sorusu üzerine, kendisinin bu tür değerlendirmelerin içinde yer almadığına işaret ederek, “Çünkü bir insan bin yıl yaşamayacağına göre bu kadar uzun süreci değerlendirmenin de bir anlamı yok. Biz önce bir defa anı değerlendirelim. Bu anı değerlendirirken de geleceğe bir ufuk çizelim. Çünkü dünya neleri gördü. Dünya Sultan Süleyman’a kalmamış ki bize kalacak. Böyle bir şey var mı? Bin yılı konuşacağız, yüz yılı konuşacağız. Her an her değişiyor. Her şey sürekli olarak güncelleniyor.
Zaten demokrasinin güzelliği burada. Eğer bunu yakalayabilirsek o zaman demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinin bahtiyar, mutlu insanları olarak geleceğe yürüyeceğiz. Olay budur. Onun için ön yargılardan sıyrılmış bir siyaset anlayışını hep birlikte yakalamalıyız. Bin yıl, on yıl bunların hiç birini konuşmam. Günümüze bakalım. Bundan sonraki süreci nasıl olgunlaştıracağız, nasıl oluşturacağız, ülkemi muasır medeniyetler seviyesi üzerine nasıl çıkaracağız bunun gayreti içinde olalım. Biz şu anda bunun gayreti içindeyiz.” şeklinden konuştu.
BAŞBUĞ GÖRÜŞMESİ
Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile yaptığı görüşmeyle ilgili basın mensuplarının sorularını da cevapladı.
“Bugün sürpriz bir şekilde sayın Başbuğ’la görüştünüz. Bu görüşme bizi heyecanlandırdı” sözleri üzerine, “Niye heyecanlanıyorsun. Ben heyecanlı adamı severim” diye araya giren Erdoğan, “Bizim rutin görüşmelerinin perşembe günüdür. Bu hafta perşembe günü TSK’nın kış tatbikatı olacak. Bu kış tatbikatı sebebiyle de hafta boyuda Genelkurmay Başkanı’mızın değişik illerde gezileri olacağı için ‘Bugün bunu yapabilir miyiz’ dediler. Kendileriyle cenazede bir aradaydık. Ben de memnuniyetle dedim. Bugün görüşmemizi yaptık.” ifadesini kullandı.
Hükümet anayasa değişikliği çalışmalarına hız veriyor. Başta yargı reformu olmak üzere, Avrupa Birliği’yle müzakerelerde öncelikle yapılması gereken değişiklikler “mini bir paket” olarak en geç mart ayı sonuna kadar Meclis’e gelecek.
“AK Parti gerçekleştiriyor diye kimse bu reformların önünde bariyer olmamalı” diyen Başbakan Erdoğan, “Ya Meclis’te uzlaşma ya da referandum” dedi.
Avrupa Birliği Reform İzleme Grubu toplantısının kapanışında konuşan Başbakan, reform paketi için tarih verdi. Erdoğan, Reform paketinin Mart ayı sonuna kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getireceklerini söyledi.
Başbakan HSYK’yı Eleştirdi Başbakan Erdoğan muhalefet ve HSYK’nın tavrını da eleştirdi. “Türkiye’de yasama organı HSYK değildir.” diyen Erdoğan şöyle konuştu:
“Yasaları, yasama organı yapar. Anayasayı, yasama organı yapar. Dikkat edilirse konuşmamda bir şey söyledim; yani AB’nin bu noktadaki 27 ülkesinde uygulama neyse, hatta daha ileri gittim dünyadaki uygulamalar neyse, adeta biz bunun bileşkesini oluşturmanın gayreti içindeyiz. Burada geri adım atmayız, atarız, bu tür, eğer biz bir çatışmanın içine girersek orada sağlıklı bir neticeye ulaşamayız.”
“Son Kararı Halk Verir” “Burada ’ben’ anlayışı yok, burada ’biz’ anlayışı var” diyen Başbakan, Anayasa değişikliği için mutabakat olmazsa son kararı halkın vereceğini belirtti.
Erdoğan şöyle dedi: “Bunun kararını her zaman halk vermeli. Bizim rotamızı millet çiziyor. Ama referandumlara da alışmalıyız. Öyle kararlar olmalı ki, milleti götürmekte rahat olmalıyız. Sıkıntılar olmaması lazım, ama hala sıkıntı var. Bu olay tabii ciddi bir olay. Parlamento içinde eğer bu anayasa değişikliği gerçekleşmiyorsa referanduma götürme imkanını yakalayabilirsek, biz referanduma götürmek suretiyle böyle bir değişikliği yapmayı arzu ediyoruz. Biz teşebbüs edeceğiz. Olur olur, olmaz olmaz. Ama yarın kimse neden yapmadınız diyemeyecek”
Demokratik Açılım Başbakan Erdoğan, demokratik açılım sürecinin kesintiye uğramasının sözkonusu olmadığını da tekrarladı.
1915 Olayları Başbakan’a , ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde ele alınacak 1915 olaylarının ’’soykırım’’ olarak tanınmasını isteyen tasarı da soruldu.
Erdoğan soruyu şöyle cevapladı: ’’Eğer 4 Mart’ta orada bir yanlış adım atılacak olursa bu süreci baltalar.”
TEKEL İşçileri Tekel işçilerine verilen sürenin dolmasına saatler kala işçilere bir kez daha seslenen Başbakan Erdoğan, “Bu konunun daha fazla suistimal edilmesine müsaade edemeyiz” diyerek eylem bitmezse müdahale edilebileceğinin sinyalini verdi.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: 28 Şubat, ABD, Recep Tayyip Erdoğan, Reform İzleme Grubu
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply