Avrupa’nın donmuş et stokları mı eritilecek?
İslam’ın öngördüğü şartlarda kesilmesi halinde…
Dünya Helal Gıda Birliği Derneği Başkanı Raşit Nogay, et ithalatına izin verilmesiyle birlikte Avrupa’nın donmuş et stoklarının eritileceğini, aslında kedi-köpek maması yapılacak olan düşük kaliteli ve yanlış kesim yöntemlerinin uygulanarak elde edilen etin geleceğine yönelik iddialar bulunduğunu söyledi.
Nogay, ithalatın fiyatları dengeye getirip getirmeyeceğinin belli olmaması, üreticinin zarar edeceği, et ithal etmenin geçici bir çözüm olduğu, sürdürülebilir bir fiyat istikrarı sağlanamayacağı gibi endişeler için hükümetin net olarak açıklama yapması gerektiğini kaydetti. Tartışmanın kaynağının, Türkiye’nin ithal edeceği etle ilgili standartların anlaşılabilir biçimde açıklanmaması olduğunu dile getiren Raşit Nogay, “Hükümet, ithal edeceği ette hangi kriterleri aramaktadır. Bunların kamuya açıklanması gerekmektedir. Hükümet, et ithalinde belirlenen kriterler arasında kamuoyunun önemsediği kriterlerden biri olan ‘ithal etin helal kesim şartları’nı taşıyıp taşımadığını açıklamalıdır. Etleri tüketecek fertlerin büyük çoğunluğunun inanç hassasiyeti taşıdığı düşünüldüğünde, getirilecek kriterler arasında en önemlisi helal yani temiz olma özelliğidir.” dedi.
Güvenli gıda kriterleri içinde çoğu kez inanç hassasiyetinin gözetilmediğini ifade eden Nogay, helal ve temiz olmayan hiçbir gıdanın güvenli olmadığını söyledi. Gıdada sadece ithal ette değil, yurtiçinde yerli üretimde de kriterlere bağlanarak, tüketicinin bilgilendirilmesini isteyen Dünya Helal Gıda Birliği Derneği Başkanı, vatandaşlara, tükettiği gıda ile ilgili olarak tercih hakkı sağlanması gerektiğini kaydetti. Tüketilen etin helal ve temiz olup olmadığı konusunda yeterli bilgiye sahip olunmadığının altını çizen Nogay, şöyle dedi: “Milyonlarca vejetaryen, ömrü boyunca et yemediği halde yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürüyor. Helal Gıda Birliği olarak, bu konuda hükümet yetkilileri yeterli açıklamayı yapıncaya kadar, ithal ete hayır diyoruz. Lütfen bir hafta, on beş gün ya da bir ay et tüketmeyelim. Halkın tercihinden doğan gücün her şeyi yerli yerine oturtacağı görülecektir.”
”Dinimizce etlerinin yenmesi helal olan hayvanlar, nerede yetişirse yetişsin, İslam’ın öngördüğü şartlarda kesilmesi halinde yenmesinde dinen sakınca yoktur”
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, ”Dinimizce etlerinin yenmesi helal olan hayvanlar, nerede yetişirse yetişsin, İslam’ın öngördüğü şartlarda kesilmesi halinde yenmesinde dinen sakınca yoktur” dedi.
Aktan, hayvanların Türkiye’ye canlı olarak getirileceğini ve burada kesileceğini belirterek, bu durumda bir sorun yaşanmayacağını belirtti.
İslam’ın yenilmesini uygun gördüğü ve görmediği hayvanlar olduğunu ifade eden Aktan, kırmızı etli hayvanlardan koyun, keçi, sığır, manda, deve etlerinin yenilebileceğini söyledi.
Aktan, ‘Etlerinin yenmesi helal olan hayvanlar, nerede yetişirse yetişsin İslam’ın öngördüğü şartlarda kesilmesi halinde, yenmesinde dinen bir sakınca yoktur. Dışarıda doğmuş büyümüş ve beslenmiş hayvanın bizde yetişenlerden harama sebep olabilecek bir farkı bulunmuyorsa rahatlıkla yenebilir” diye konuştu.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: EBK, ET BALIK KURUMUNUN FİYATLARI, Et İhalesi, İthal Et İhalesi, Kedi-Köpek Maması
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply