Avrupa Manga’nın ‘We Could Be The Same’ şarkısını sevecek
Manga’nın birinciliği sürpriz olmaz
Yaptığı tahminlerde neredeyse hiç yanılmayan, Eurovision Şarkı Yarışması’nın ülkemizdeki 35 yıllık tarihine bire bir tanıklık eden Bülent Özveren, AKŞAM’a konuştu:
Avrupa, ‘We Could Be The Same’ adlı şarkıyı çok sevecek. İlk 5′te yer alırız. Ancak Manga’nın ‘altında’ şarkılar varsa, birinciliğe gidebiliriz. Bizim ayarımızda 10 şarkı olursa durum kritik demektir. Oylamada ilk 3 ülke bizi pas geçerse ilk 5′e de giremeyiz. Bir kriterim daha var; ilk prova yapıldıktan sonra basın toplantısına gireriz. Salonun ne kadar kalabalık olduğuna bakarım. Sertab Erener’in birinci olduğu yıl ayakta duracak yer yoktu.
- Size ‘Eurovision Gurusu’ diyebilir miyiz Bülent Bey?
Benim için hiçbir sakıncası yok. 31 Tem-muz 1965′de TRT’de göreve başladım. O günden bu güne iftiharla andığım çok önemli projeleri gerçekleştirdim. Eurovision da bunlardan bir tanesi. Ama sadece bununla öne çıkmak pek hoşuma gitmiyor. Türkiye radyolarının ilk canlı yayını başlatmış, yaptığı yarışma programlarıyla CNN International’da ekrana gelmiş adamım.
- 35 yıllık Eurovision tecrübeniz var. Manga hakkında neler düşünü-
yorsunuz?
Merak ediyorum Manga ne yapacak? Perküsyon çalacak, bateri çalacak. Bunun yanında 3 gitarcı ve solistleri var. Bir de DJ’leri varmış. 6 tane durdukları yerde kalmaya mahkum genç adam! Şarkının ortasındaki 30 saniyelik bölümde bir kadın modern dans yapsa şık olmaz mı? Daha çocuklarla konuşmadım bunu…
- Birincilik için şans veriyor musunuz?
İlk 5′te yer alırız. Eğer Manga’nın şarkısının ‘altında’ şarkılar varsa, birinciliğe gidebiliriz. Manga ayarında 10 şarkı olursa durum kritik demektir. Finale çıkarız, ondan bir endişem yok. Yarı finalde Avrupa’daki Türkler bizi finale taşıyor. Oylama sırasında ilk 3 ülke bizi pas geçerse ilk 5′e de giremeyiz. Bir kriterim daha var, bu hiç şaşmadı: İlk özel provanızı yaptıktan sonra basın toplantısına girersiniz. O toplantılarda salona bakarım. 1997′de salona bir girdim, neredeyse doluydu, üçüncü olduk. 2003′de ayakta duracak yer yoktu. Toplantı bitince, ‘Birinciliğe gidiyoruz’ dedim ve olduk.
29 MAYIS’TA ‘AYNI OLABİLİRDİK’
29 Mayıs gecesi Norveç’in başkenti Oslo’da gerçekleşecek 52. Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil edecek olan Manga, ‘We Could Be The Same’ (Aynı Olabilirdik) adlı şarkıyı seslendirecek.
Abba’dan sonra ritm değişti
- Eurovision maceranız nasıl başladı?
1956′da ilk kez yapılan Eurovision, Türkiye’de 1968′te yayınlanmaya başladı. 1974′te Abba’nın birinci olduğu sene TRT bazı elemanlarını yarışmayı izlemeye göndermiş. Aynı tarihlerde ben de TRT’ye ‘Yarışma Türkiye’de de yapılsın’ önerisinde bulundum. 1975′te Eurovision’a yapımcı olarak katıldım. Ama sunuculuk tarafım da olduğu için hem yapımcı hem sunucu oldum.
- Eurovision’un 54 yıllık tarihini nasıl özetlersiniz?
55 yıllık Eurovision tarihini 3′e ayırıyorum. 1956′dan 1974′e kadar Fransa, Hollanda, İngiltere ve Lüksemburg’un hakim olduğu ve romantik şarkıların hüküm sürdüğü bir dönemdi. Abba’nın birinciliğiyle ritim değişti, geri planda büyük orkestralar vardı. 1996′ya kadar bu dönem sürdü. Üçüncü dönemde pahalı orkestralara veda edildi, playback başladı ve şov ön plana çıktı. Birinci olduğumuz yılı hatırlayın mükemmel bir koreografi vardı.
TURKEY TWELVE POINTS!
- Öyle bir ses tonunuz var ki, sohbet sırasında bile, ‘Turkey twelve points’ diyeceksiniz sanıyor insan. Ses tonunuzun yarışmayla bütünleştiğini söyleyebilir miyiz?
Evet böyle bir durum var. Allah vergisi olarak ‘eee’lemeden konuşurum. Düzgün Türkçe konuşurum. Yabancı kelime kullanmam. 4 kelimelik bir sloganım var; Ben Türk’üm, Türkçe konuşurum. Söylediklerimi atom mühendisi de anlar, ilkokula başlayan çocuk da. Bildiğim yabancı diller bana yeter. Ama konuşurken kullanmam.
TRT’nin tek reyting birinciliği Eurovision
- Türkiye’de Eurovision biraz küçümseniyor mu?
En eski müzik yarışması İtalya San Remo’dadır. Gençliğimizin şarkıları oradan çıkmıştır. Şu anda can çekişiyor. Bir ‘Sopot’ yarışması vardı Polonya’da. Popülerdi ama bitti gitti. Yunanistan’da ‘Apollon’ diye bir yarışma vardı. Türkiye’den Ajda Pekkan gitmişti. Ne oldu, o da bitti. Bulgaristan’da ‘Altın Org’ vardı o da artık yok. Şu anda Avrupa’da hatta dünyada devam eden en popüler şarkı yarışması ‘Eurovision’dur. Bu bir gerçek. Sevip sevmeseniz de bu gerçeği değiştiremezsiniz. Tu kakalık bir durum yok. Bu bir yarışma. TRT yayınlamak zorunda çünkü resmi kanal o. Geçen yıl TRT’nin tek reyting birinciliği Eurovision yarışmasına ait.
Hani Türk halkı seyretmiyordu!
- Birinci olduğumuz yıl neler hissetiniz?
Çok heyecanlı bir oylamaydı. Türkiye, Belçika ve Rusya oynuyoruz. Son ülke Slovenya oyluyor. Heyecanla bekliyoruz. Yüksek puan vermesi lazım. Benim naklen yayın kabinime bir Türk bayrağı yapıştırırım ki insanlar Türk yayınının oradan yapıldığını görsün. Önümdeki platformda 400-500 kişi var. Slovenya ‘Turkey 10 points’ dediği anda ayağa fırladım ve ‘Türkiye birinci’ diye ilan ettim.
15 milyon dolarlık kontörle her ülkeden bize oy çıkar!
EUROVISION’DA birinci olmamızı sağlayacak çok kolay bir yöntem var. Devlet bazı adamları resmi olarak görevlendirir. Pilot ülkeler seçer. Telefon kontörlerini alıp, işçilerin eline verirsin, oy verdirirsin. Böylece Türkiye’ye her ülkeden oy çıkar. Bu iş 10-15 milyon dolara patlar. Eurovision birinciliği bu parayı amorte eder. Gayet basit, bir karar ve mekanizma gerekiyor. Türk halkı mutlu olacak sonuçta. Birinci olmamız demek Türkiye’de insanların sokağa dökülmesi demek. Türkiye’de insanların buna ihtiyacı var.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: Eurovision Şarkısı 2010, Eurovision Şarkısı Video İzle, Manga, Manga Eurovision Şarkısı, Manga Eurovision Şarkısı Video İzle, Manga Grubu
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply