Antalya, Hollywood stüdyolarına rakip oluyor
Gişede hasılat rekorları kıran filmler, çekildikleri şehre de önemli turizm hareketliliği sağlıyor. Buna en güzel iki örnek Gladyatör ve Mumya filmleri.
Fas’ın Ouarzazate şehrinde çekilen her iki filmden sonra bölge turist akınına uğradı. Paris’in ya da Venedik’in romantizmle anılması da bu iki şehirde çekilen filmlerin izleyenler üzerinde bıraktığı etki. Doğal, tarihi, turistik birçok avantaja sahip olan Antalya da dünya film pastasından pay alabilmek için yarışa hazırlanıyor.
Eylül ayında oluşturulan Film Konseyi, şehrin görsel veri tabanını oluşturuyor. Film çekilebilecek alanların envanterinin çıkarıldığı çalışma tamamlandığında yapımcılarla paylaşılacak. Antalya Film Konseyi Başkanı Tamer Utku, 2011′den önce Antalya’da yüksek bütçeli yabancı bir film çekilebileceğini söyledi.
Antalya Film Komisyonu Başkanı Tamer Utku, Antalya’nın çok yakın bir tarihte bir açık hava platosuna dönüşeceğine inandığını söyledi. Utku, komisyonun faaliyete geçmesinin ardından kısa süre içerisinde, Antalya’da 2011 yılından önce yüksek bütçeli yabancı bir filmin çekilebileceğini vurguladı.
Tamer Utku, Antalya’yla ilgili bir ‘görsel veri bankası’ hazırladıklarını belirterek, “Film çekimleri için uygun coğrafi alanları belirliyoruz. Bu bölgelerin bulunduğu veri bankasını oluşturarak yapımcılarla paylaşacağız. Veri bankasında, iklim koşulları, konaklama merkezlerinin yakınlığı, güneş ışığının açısı gibi bilgiler de yer alacak.” dedi.
Filmlerin, ekonomik hareketliliğin yanı sıra, tanıtıma da büyük katkı sağlayacağını ifade eden Tamer Utku, “Paris, Venedik bizlere romantik anları çağrıştırır. Bu fikri beyinlerimize yerleştiren ise filmlerdir. Yapılan bir istatistik Londra’ya gelen her turistin bu tarihi şehri, daha önce bir filmde mutlaka görmüş olduğunu ortaya sermiştir. Antalya olarak biz de sinema sektöründen, hakkımız olan en büyük payı almak için bir yarışa başladık.” diye konuştu.
FİLM PLATOLARI ÇEKİM MERKEZİ OLUYOR
Dünyada büyük bütçeli filmler için yapılan, köyler, tapınaklar ve bunun gibi pek çok görsel malzeme çekimler yapıldıktan sonra turizm amaçlı kullanılıyor. Bunun en güzel örneklerinden biri Fas’ın Ouarzazate şehri. Gladyatör ve Mumya gibi filmlerin de çekildiği şehir, her yıl turistlerin akınına uğruyor. Turistler, Gladyatör filmindeki esir pazarı, arena gibi mekanlara ya da Mumya filmindeki tapınaklara büyük ilgi gösteriyor.
Türkiye’de film çekmek isteyen yapımcılara, harcayacakları bütçenin tutarı üzerinden yüzde 18 teşvik ödenmesine ilişkin düzenleme geçen yıl Mayıs ayında Meclis’ten geçti. Eylül ayında ise Antalya Kent Konseyi bünyesinde Film Komisyonu oluşturuldu. Alt yapısı hazırlanan komisyonun, iki ay içerisinde faaliyete geçmesi hedefleniyor.
Antalya Film Komisyonu’nun görevleri şöyle:
-Film yapımcılarıyla, alt yapı hizmeti sunan firmaları buluşturarak, filmlere alt yapı hizmeti sunmak.
-Yapımların yurt içi ve yurt dışında basında yer almasını sağlayarak şehrin tanıtımına ve marka bilinirliğine katkı sağlamak.
-Film çekimleri için uygun coğrafi alanlar belirmek ve önermek.
- Potansiyel yerlerin görsel bankasını ve rehberini oluşturmak.
-Antalya’ya gelecek yapımcıları rahat ettirmek ve onların ihtiyaçlarını sorunsuz karşılamalarına yardımcı olmak.
-Halka açık yerlerde film çekilmesi için konuyla ilgili kamu ve özel sektör ofislerinden izin almak.
-Konuyla ilgili fuarlara katılarak bölge tanıtımını yapmak.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: Antalya, Avatar Filmi Fragmanı izle, Cennetimden Bakarken Filmi Fragmanı, Dersimiz Atatürk Filmi, Hollywood Filmleri 2010, Kurtlar Vadisi Pusu 86. Fragman İzle
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply