Anayasa değişikliğinde uzlaşma olmazsa referandum!
Reform paketi ay sonuna kadar TBMM’de olacak
Anayasa değişikliği konusunda uzlaşma sağlanamazsa referanduma gidilecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği konusunda uzlaşma istediklerini belirterek, parlamento içinde uzlaşma sağlanamaması durumunda değişiklikleri referanduma götüreceklerini söyledi.
Erdoğan, yargı reformunun 27 AB üyesi ülke ve dünya genelindeki düzenlemelerin benzeri olacağını kaydetti.
Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği’ne üyelik sürecini izlemek üzere kurulan Reform İzleme Grubu’nun 19. toplantısına katıldı. Başbakanlık Yeni Bina’daki toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin de katıldı. Bakan düzeyinde yapılan bu reform sürecini değerlendirme toplantılarına ilk kez Başbakan Erdoğan da katıldı.
Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, anayasa değişikliği paketinin en kısa zamanda, farklı alanlarda yasa değişikliklerini içeren bir reform paketinin de mart ayı sonuna kadar TBMM’ye sunulacağını kaydetti.
“Yargı reformu konusunda yargı organlarının farklı düşünmeleri sizin için bir engel mi?” yönündeki soruya Erdoğan, “Türkiye’de yasama organı HSYK değildir. Yasaları yasama organı yapar. Anayasayı yasama organı yapar. AB’in bu noktadaki 27 ülkesinde uygulamalar neyse dünyadaki uygulamalar neyse adeta bunun bileşkesini oluşturmanın gayreti içindeyiz.
‘Geri adım atmayız, atarız’. Bu tür gibi bir çatışmanın içine girersek orada sağlıklı neticeye ulaşamayız. Burada ben anlayışı yok. Biz anlayışı var. Biz anlayışı içinde yer alanlarla biz bu tür bu adımı atmak istiyoruz. Benim bakanım ziyaret ediyorsa o nezaket görevini yerine getirdi. Karşı nezaketi de biz kendilerinden bekleriz. Onlar düşüncelerini söylerler. Düşüncelerini söyledikten sonra yasama organı bu düşüncelerin içinde çalışmasını yapar. Bu çalışmalar neticesinde de TBMM olması gerekeni parlamentoda müzakere ederek yasayı çıkarır.” cevabını verdi.
Önyargıları bırakma çağrısı yapan Erdoğan, “Ön yargılardan uzak bir şekilde 27 AB üyesi ülkede uygulama nedir? Bu uygulamayı herkes gözden geçirsin. HSYK içindekilere tavsiye ediyorum onlar da gözden geçirsin. Parlamento’daki grubu olan partiler inanıyorum onlarda gözden geçiriyorlar. STK’lar da göden geçirsinler. Burada konsensüs oluşsun istiyoruz. Hatta bunu uzlaşma ile gerçekleştirelim diyoruz. Onun içinde bakanımızı dolaşın, müzakere edin. Ondan sonra grupları aynı şekilde dolaşın müzakeresini yapın, ondan sonra parlamentoda bu adımı atarız. Çünkü Türkiye’nin buna şiddetle ihtiyacı var.” diye konuştu.
MUHALEFETLE GÖRÜŞÜLECEK
“Anayasa değişiklik paketinin mart sonuna kadar Meclis’e sunacağınız söylediniz. Bu paketi içinde hangi başlıklar olacak? Muhalefete gelecek hafta götürecek misiniz?” sorusuna Erdoğan, şu cevabı verdi: ” Çalışmaları yapılıyor. Basında yer aldığı gibi baştan aşağı, A’dan Z’ye bir anayasa değişikliğini konuşmuyoruz. Böyle bir şey söz konusu değil. Başta yargı reformu olmak üzere ombudsmanlık gibi AB sürecinde hep gündemimizde kalan bu tür maddeler.
Bunun yanında siyasi partilerle ilgili özellikle seçimlerde sandık güvenliği ile alakalı buna benzer konularda arkadaşlarım çalışmalarını yapıyor. Bu çalışmalarda netleştikten sonra sizlerde bunu duyacaksınız. Zaman itibariyle çok fazla bir zamanımız, elimizde böyle bir fırsat da yok. Süratle bitirip diğer siyasi partilere, parlamento içi parlamento dışı götüreceğiz. Parlamento dışındaki siyasi partilerle de görüşmeyi hedefliyoruz. Onlarla da görüştükten sonra nihai kararı verip adımı atacağız. ”
“Bir erken seçimle bir referandum sandığı vatandaşın önüne gitme ihtimali var mı?” yönündeki soruya Erdoğan, şu cevabı verdi: “Ben erken seçim yok dedim. Referandum başka şey erken seçim başka şey. Seçim zamanında yapılır. Benim ülkem referandumlara alışmalı diyorum. Bunu bundan önceki referandumda ısrarla söyledim. Beş yılı dört yıla indirirken, cumhurbaşkanımızı halkın seçmesini gündeme getirirken ki bu yıllar yılı bu ülkede konuşulmuştur. Kimse gündeme getirememiştir. Şimdi cumhurbaşkanını halk seçecek.
Biz beş yıl iktidarda kalabilirdik. Naptık. Madem böyle bir talep var. Beş yıl uzun diyorlar. Bunu dörde indirelim, indirdik. Böyle çekincemiz yok. Niye? Bunun her zaman kararın halk vermeli. Bizim rotamızı millet çiziyor. Referandumlara da alışmalıyız. Öyle kararlar olmalı ki milleti götürmekte rahat olmalıyız. Sıkıntılar olmaması lazım. Hala sıkıntı var. Parlamento içinde anayasa değişikliği gerçekleşmiyorsa referanduma götürebilme imkanını da yakalayabilmeliyiz. Böyle bir değişikliği yapmayı arzu ediyoruz. Teşebbüs ediyoruz. Olursa olur, olmazsa olmaz. Ama yarın niye yapmadın kimse diyemez.”
ASKERİ YARGI
Meclis’e götürülecek anayasa değişikliğinde askeri yargıyla ilgili bir düzenleme bulunup bulunmayacağı yönündeki soru üzerine ise Erdoğan, “Arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyorlar. Çalışmalar yapıldığı zaman askeri yargıyla ilgili değişiklik söz konusu olursa onu da yine bu konuda askeri yargının kanaatlerini almak suretiyle onu da masaya yatırırız. Onu da ona göre parlamentoya taşırız.” dedi.
“Anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak muhalefetler liderleriyle görüşmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna Erdoğan, “Bu konuyla ilgili arkadaşlarım çalışmayı yürütecek.” diye cevap verdi.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: 1982 Anayasası, Anayasa, Anayasanın değiştirilemez hükümleri.., Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Anayasa
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply