Amerika’dan sonra İsveç de Ermeni tasarısını kabul etti
İsveç Parlamentosu’ndan bir oy farkla talihsiz karar
Amerika’nın ardından bu kez de İsveç, Türkiye’yenin itirazlarına rağmen Ermeni soykırım tasarısını kabul etti.
İsveç Parlamentosu’nda oylanan sözde Ermeni ve Süryani soykırımı tasarısı 1 oy farkla kabul edildi. Ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti’nin (S) tam destek verdiği tasarı 131 evet oyuna karşılık 130 hayır oyu ile kabul edildi.
Bir süre önce ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin ermeni soykırım tasarısını kabul etmesinin ardından gözler İsveç Parlamentosu’nda 11 Mart’ta yapılacak oylamaya çevrilmişti. Tasarının kabul edilmesinin ardından 16-17 Mart tarihleri arasında İsveç’e resmi ziyaret yapması planlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ziyareti iptal edeceği belirtiliyor. Parlamento aldığı bu kararla son derece güzel ilişkilere sahip olan iki ülkenin arasına kara kedi girmesinin önüne de açmış oldu.
İsveç Parlamentosu en son 12 Haziran 2007′de sözde Ermeni ve Süryani soykırım tasarısını gündeme almış ve yapılan oylamada 38′e karşı 252 oyla tasarı reddedilmişti. İktidar’ın büyük ortağı Muhafazakar Parti’nin soykırım iddialarının siyasi zeminde tartışılmaması, konunun tarihçilere bırakılması görüşü tasarının reddedilmesinde etkili olmuştu. Ancak Sosyal Demokrat Parti Milletvekilleri Yunan asıllı Nikos Papadopoulos ve Süryanı asıllı Yılmaz Kerimo geçen yıl yapılan partinin genel kongresinde sözde soykırımı kabul ettirince konu tekrar Meclis Dışişleri Komisyonu yoluyla Parlamento gündemine taşınmış oldu.
Parlamento’da tasarı ile ilgili görüşmeler saat 12.00′de başladı, 18.00 civarında da oylamaya geçildi. İktidarı oluşturan koalisyon partileri 3 fire verirken Meclis Dışişleri Komitesinin muhalefetine rağmen tasarının kabul edilmesi dikkat çekti.
TASARI ALEYHİNE KOUNŞAM MEHMET KAPLAN OYLAMAYA KATILMADI
Görüşmeler esnasında söz alan milletvekilleri çoğunlukla tasarı lehinde konuşurken Türk asıllı Yeşiller ve Çevre Partisi Milletvekili Mehmet Kaplan soykırım tasarısının kabul edilmemesini istedi. Kaplan, tasarı aleyhinde konuşma yapmasına rağmen partisinin grup kararı nedeniyle oylamaya katılamadı. Oylamaya katılmaması için tehdit aldığı iddialarını reddeden Kaplan, “Parti grubuma tâbi olmak zorundaydım. Aksi takdirde disiplin kuruluna sevk edilecektim.” dedi. Cihan’a konuşan Kaplan, “”Oylama sonucu şok etkisi yaptı. Durum feci.” dedi. Kararın bir yaptırım gücü olmadığının altını çizen Kaplan “Ancak bu karar iki ülke ilişkilerini kötü etkileyece.” şeklinde konuştu.
Oylama sonrası açıklama yapan İsveç Türk İsçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Hasan Dölek “Bugün İsveç Parlamentosunda talihsiz bir gün yasıyoruz” dedi. Tasarının kabul edilmesinin ardından iki ülke ilişkilerinin zor bir surece gireceğini ifade eden Dölek “Bundan sonra isler daha çok karışacak.” seklinde konuştu.
Bradeng İslam Kültür Derneği Başkanı Rafet Candemir ise “Çok can sıkıcı bir durum. Siyasilerin kendi kişisel oy kaygıları ve hesapları nedeniyle başlayan süreç ve daha sonra muhalefetin birlikte hareket etmesi nedeniyle bu duruma gelindi. Buradaki Türk toplumu için olumsuz bir tutum başgösterecek.”dedi.
Çeşitli partilere mensup milletvekillerinin hazırladığı Ermeni iddialarının tanınmasını içeren öneri üzerinde yapılan oylamada 130 milletvekili aleyhte, 131 milletvekili lehte oy kullandı.
Parlamentonun Dış İlişkiler Komisyonunda 2 Mart 2010′da görüşülen tasarı, bugün parlamentonun gündemine getirildi. Öneriye destek veren ve karşı çıkan milletvekilleri arasında 6 saate yakın tartışmalar yaşandı.
Öneriye destek veren sol görüşlü Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Çevre Partisi’nden milletvekilleri, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında yaşanan olayların ‘’soykırım” olduğunu, Türkiye’nin tarihiyle yüzleşmesini ve bunu kabul etmesini savundu.
Sağ parti milletvekillerinden bazıları ise İsveç Meclisinin uluslararası bir mahkeme olmadığını kaydederek, öneriye karşı çıktılar.
Öneriyle ilgili görüşmeler sırasında bir konuşma yapan Çevre Partisi’nin Türk milletvekili Mehmet Kaplan, konuşmasında şunları söyledi: ”Önemli olan burada alacağımız karar, bu meseleyi nasıl etkileyecek, soruna çözüm getirecek mi? Olaya olmuş ya da olmamış diye bakmak yerine sonrası ne olacak, ona bakmak önemli. Türkiye’de şu anda bir taş yuvarlanmaya başladı. Yavaş yavaş artık insanlar görüşlerini açıklayabiliyor. Cesaretle tartışabiliyor. Bu taşı çıkarmamalıyız. Türkiye’de bu gelişmeleri düşünmemiz gerekiyor. Türkiye’deki son gelişmeleri zorlaştırmayalım.”
Mehmet Kaplan, milletvekillerini tasarı aleyhinde oy kullanmaya çağırdı. Konuşmalardan sonra oylamaya geçildi. Oylama sonunda 130 ”Hayır”, 131 ”Evet” oyu kullanıldı, 88 milletvekili ise oylamaya katılmadı.
Parlamentodaki tartışmaları ve oylamaları Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Zergun Korutürk de izledi. Büyükelçi Korutürk, Ankara’ya çağrılıp çağrılmayacağı yönündeki bir soru üzerine, Ankara’dan talimat bekleyeceğini söyledi.
Görüşmeler başlamadan önce Meclis önünde Ermenilerle birlikte Türk vatandaşları da toplandı ve meclise girerek genel kuruldaki görüşmeleri ve oylamaları takip ettiler.
BAŞBAKANLIK’TAN AÇIKLAMA
Başbakanlık Basın Merkezi, 17 Mart 2010 tarihinde gerçekleştirilmesi öngörülen Türkiye-İsveç Zirvesi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ülkeye yapacağı ziyaretin iptal edildiğini, Stokholm Büyükelçisinin de istişareler için Ankara’ya çağrıldığını bildirdi.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: ABD, Amerika, Ermeni Soykırımı, Ermeni Tasarısı, İsveç, Son Dakika, Süryani Soykırımı
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply