Aile hekimliği uygulamasına hekimlerden tepki
Hekimlerden, aile hekimliği uygulamasına tepki
Hekimler, Türkiye’de aile hekimliği uygulamasında pilot iller arasında yer alan Konya’da aile hekimliği uygulamasına hala geçilememesini ve hekim başına düşen kişi sayısını eleştirdi.
Konya Tabip Odası, Türk Sağlık Sen ve Sağlık Sen Konya şubeleri, Aile Hekimleri ve Sağlık Mensupları dernekleri birlikte aile hekimliği uygulaması ile ilgili Konya Tabip Odası’nda düzenledikleri toplantıda, uygulamaya geçilmede çok geç kalındığına dikkat çekildi. Kaliteli hizmet için hekim başına düşen kişi sayısının 2 bin 500 ile sınırlandırılması istendi.
Konya Tabip Odası Başkanı Faruk Aksoy, Sağlık Bakanlığı’nın Konya’da 14 Haziran’dan itibaren Aile Hekimliği uygulamasını hayata geçirmeyi planladığını bildirdi. Aksoy, bu uygulama ile vatandaşların daha iyi sağlık hizmeti alabilmesinin amaçlandığını ifade ederek, uygulama ile ilgili Sağlık Müdürlüğü’nün çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Aile hekimliği uygulamasına daha başlamadan kendi yönetmeliğiyle çelişen bir hal ortaya çıktığını dile getiren Aksoy, “Edindiğimiz ilk bilgilere göre bir aile hekimine 3 bin 300 civarında sorumlu nüfus verileceği şeklinde idi. Son zamanlarda aldığımız bilgilere göre ise bu nüfusun 3 bin 500 kişinin üzerine çıkacağı şeklindedir. 3 bin 300 kişilik nüfusun bile yönetmeliğe fazla olduğu bir durumda 3 bin 500 kişilik bir nüfus anlamsız.” dedi.
Aile Sağlığı Merkezi’nde 1 hekim ve 1 hemşireyle 3 bin 500 kişiye verilmesi düşünülen sağlık hizmetinin istenilen kaliteyi yakalamasının mümkün olmadığını vurgulayan Aksoy, “Bizler halkımızın daha kaliteli bir sağlık hizmeti alması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede bir Aile Sağlık Merkezi’nde sorumlu olunacak nüfusun en fazla 2 bin 500 kişiyle sınırlandırılması hizmet kalitesi ve vatandaşlarımızın da memnuniyetini artıracaktır” ifadesini kullandı. Aksoy, 14 Haziran’da başlanacak olan aile hekimliği uygulamasında mevcut yönetmeliğe de uygun olarak 2 bin 500 vatandaşa bir hekim düşecek şekilde planlama yapılmasını istedi.
Konya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Mesut Karaaslan ise aile hekimliği uygulamasına geçilmesinde çok geç kalındığını söyleyerek, aile hekimliğine bir an önce geçilmesi gerektiğini ifade etti. Konya’da hekim fazlalığı varken, doktor başına düşen kişi sayısının 3 bin 500 olmasının düşündürücü olduğunu kaydeden Karaaslan, doktorların vatandaşlara daha kaliteli hizmet sunabilmesi için sayının 2 bin 500′e çekilmesi gerektiğini, aksi halde aile hekimliği uygulamasının eski sistemden bir farkının olmayacağını dile getirdi.
Sağlık Mensupları Derneği Başkanı Adil İnan da Türkiye’de pilot iller arasında yer alan Konya’da aile hekimliği uygulamasına hala geçilemediğinin altını çizerek, belirsizliğin doktorları rahatsız ettiğini ifade etti. (CİHAN)
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: Aile Hekimliği Uygulaması, Konya Tabip Odası, Tam Gün Yasası
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply