2009-2010 ÖSYS TERCiH FORMU iLE iLGiLi BiLGiLER
Tercih Formunu doldurmaya başlamadan önce
2009 2010
TERCiH FORMU iLE iLGiLi GEREKLİ BiLGiLER
NASIL YAPILACAK?
Adaylarin, bu kilavuz ile birlikte kendilerine verilecek Tercih Formunu doldurmaya başlamadan önce eğer olanaklari varsa ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet sitesinden ÖSYS ile ilgili bilgi ve duyurulari izlemeleri yerinde olacaktir. Adaylar, bu internet sitesinde tercihleri için yararli olacak bilgilere erişebileceklerdir.
2.1. TERCiH FORMU NASIL DOLDURULACAKTIR?
Tercih Formunda doldurmaniz gereken alanlara ait açiklamalar aşağida verilmiştir.
TERCiH SIRANIZA GÖRE GiRMEK iSTEDiğiNiZ YÜKSEKÖğRETiM PROGRAMLARI
Tercih Formu, gerek 2009-ÖSS’ye giren gerekse sadece sinavsiz geçiş için başvuran adaylarin doldurmalari gereken bir formdur. Adaylar sinava girip girmediklerini ve mezun olduklari okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarini saptayacaklar, bu programlarin kodlari ve adlari ile bağli olduklari üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarini Tercih Formunun ilgili alanlarina tercih sirasina göre yazacaklardir.
Adaylarin, yükseköğretim programlari arasindan tercih yapmaya başlamadan önce, bu kilavuzdaki tablolarin hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarinin bulunduğunu belirlemeleri gerekir.
2009-ÖSYS’ye başvurmuş meslek lisesi mezunlari, 2009-ÖSS’ye girseler de girmeseler de kendi alanlarinda olmak koşuluyla Tablo 3A’da yer alan programlari tercihleri arasinda gösterebileceklerdir.
Tablo 3A’daki programlara yerleştirme yapilirken önce kendi alanlarinda sinavsiz geçiş hakkina sahip olan meslek lisesi mezunu adaylar yerleştirileceklerdir. Bu programlarin kontenjanlari sinavsiz geçiş ile dolmadiği durumlarda, ilgili puan türünde en az 145 ÖSS puani alan genel lise mezunu adaylar ile alanlari dişinda tercih yapmak isteyen meslek lisesi mezunlari da yerleştirme işlemine alinacaktir.
Bu nedenle sözü edilen adaylar Tablo 3A’daki programlari da tercihleri arasinda gösterebileceklerdir. Önlisans programlarina, sinav sonuçlarina göre yapilacak yerleştirmelerde kullanilacak puan türleri de Tablo 3A’da gösterilmiştir. Tablo 3B’deki programlar hem genel lise hem
de meslek lisesi mezunlarindan 2009-ÖSS’de ilgili puan türünde 145 ve daha fazla ÖSS puani almiş adaylar tarafindan tercih edilebilecektir.
2009-ÖSS’de ilgili puan türünde 165 ve daha fazla puan alan tüm adaylar Tablo 4′teki yükseköğretim programlarini tercihleri arasinda gösterebileceklerdir. Bu tablodaki açiköğretim programlari (ingilizce Öğretmenliği programi hariç) en az 145 puan alinmasi koşuluyla tercih edilebilecektir.
Yukaridaki açiklamalara göre her adayin, girmek istediği programlari Tablo 3A, Tablo 3B veya Tablo 4′ten bularak tercih sirasina koymasi ve Tercih Formuna yazmasi gerekir. Tercih Formu doldurulurken girmek istenilen yükseköğretim programlari tercih sirasina konmali ve her satira bir programin kodu ve adi ile bağli olduğu üniversite ve fakülte/yüksekokul adi yazilmalidir.
Yapacağiniz tercih yanlişliklarindan doğacak sonuçlarin bütün sorumluluğu size ait olacaktir. Tercihlerinizi, 1 numarali tercih alanindan başlayarak yazınız.
Tercih alanlarinin tamaminin doldurulmasi zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnizca dört göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programi yazmakla yetinebilir. Bu durumda adayin, girmek istediği bu dört programi (1.) sira numarali yerden başlayarak tercih sirasina göre yazmasi gerekir.
Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarinin tercih listenizdeki sirasini belirlerken çok dikkatli davranmaniz ve bu programlar hakkinda bilgi sahibi olmaniz gerekmektedir. Her şeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaksaniz bu tablolari dikkatle incelemelisiniz. Bu tablolarda, her programin adaylarda aradiği koşullar da belirtilmiştir.
Okul türü, alan, yaş, sağlik, cinsiyet vb. bütün koşullarini tam olarak karşilayamadiğiniz programlari
tercih etmeyiniz. Bir programin gerektirdiği koşullari dikkate almadan yaptiğiniz tercihlerin sorumluluğu size ait olacak, tercih bildirimi sirasinda tercih ettiğiniz programlarin koşullarini karşilayip karşilamadiğiniz kontrol edilmeyecektir.
Ancak, Merkezî Ek Yerleştirme öncesi yapilacak kontrollerde koşullarini taşimadiğiniz tespit edilen tercihleriniz geçersiz sayilacaktir. Koşullarini taşimadiğiniz tespit edilemeyen bir programa puaniniz elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydiniz yapilmayacaktir.
Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarini isteğinize göre siralayabilmeniz için Merkezî Yerleştirme sisteminin nasil işlediğini bilmenizde yarar vardir. Merkezî Yerleştirme, adaylarin yerleştirme puanlarina, tercihlerine ve yükseköğretim programlarinin kontenjan ve koşullarina göre bilgisayarla yapilacaktir.
Sistemin esasları şu şekilde özetlenebilir:
a) Her yükseköğretim programina, kilavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşullari taşiyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasindan kontenjan sayisi kadar öğrenci yerleştirilecektir.
Y-ÖSS puanlarina göre yapilacak yerleştirme işleminde ilgili Y-ÖSS puani yüksek olan adaya öncelik
verilecektir. Sinavsiz geçiş ile yapilacak yerleştirme işlemlerinin esaslari “SINAVSIZ GEÇişLE iLGiLi
TERCiHLERiNiZi YAPARKEN GÖZ ÖNÜNDE TUTACAğINIZ YERLEşTiRME ESASLARI ” 5. sayfadadir.
b) Bir aday, puanlari ne denli yüksek olursa olsun yalniz bir programa kayit hakki kazanabilir. Bu program, adayin puanlariyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altinda kalan tercihler işleme konmaz.
c) Merkezî Ek yerleştirme sisteminde bir adayin kayit hakki kazandiği programi sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolmasi mümkün değildir.
d) Kayit hakki kazanan bütün adaylarin bilgileri ve fotoğraflari, adaylarin yerleştirildikleri yükseköğretim programlarinin bağli olduğu üniversite rektörlüklerine ÖSYM tarafindan elektronik ortamda gönderilecektir.
e) Y-ÖSS puanlariniza göre tercihlerinizi yaparken göz önünde tutmaniz gereken en önemli nokta, ağirlikli ortaöğretim başari puaninizin kendi alaniniza uygun bir programi tercih ettiğinizde 0,8, kendi alaniniz dişindaki bir programi tercih ettiğinizde 0,3 kat sayisi ile çarpilacağidir. Bir diğer önemli nokta da kaydolmayi en çok istediğiniz programi en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programi ikinci tercihinize yazmaniz ve bütün tercihlerinizi bu şekilde siralamanizdir. Tercihlerinizi, Tablo 3A (önceliğin sinavsiz geçiş hakki olanlarda olduğunu unutmadan), Tablo 3B ve Tablo 4′te verilen yükseköğretim programlarinin en küçük puanlarina göre siralamaniz şart değildir.
Duruma göre yapabileceğiniz 8 tercihin baştan birkaç tanesini “Puanim yeterli olmayabilir.” endişesine kapilmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programlari yazabilirsiniz. Kazansaniz bile kaydolmayi istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermeyiniz. Ancak ne olursa olsun bir yükseköğretim programina kaydolmak istiyorsaniz, sonlardaki birkaç tercih siraniza girebileceğinizi tahmin ettiğiniz programlari yazabilirsiniz.
Merkezî Ek yerleştirme sistemine ilişkin olarak buraya kadar yapilan açiklamalardan sonra, Tercih Formuna yazdiğiniz bilgileri son olarak şu açilardan bir kez daha kontrol ediniz.
Listenizdeki programlarin bu kilavuzda “bakiniz” olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün koşullarini karşiliyor musunuz?
Listenizdeki programlarin kodlarini doğru yazdiniz mi?
Listenizdeki programlarin sirasi, gerçekten istek siraniza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakki kazanacak olsaniz, “Keşke altinci tercihimi kazanmiş olsaydim.” demeyeceğinizden emin misiniz?
Bütün tercihleriniz için bu doğru mu?
Bütün bu kontrollerden sonra Tercih Formundan yararlanarak Başvuru Merkezi veya internet üzerinden tercih bildirim işleminizi gerçekleştiriniz. Tercih bildirim işlemi gerçekleştirildikten sonra tercihlerinizde ve tercihlerinizin siralamasinda herhangi bir değişiklik yapilmasinin kesinlikle mümkün olmayacağini unutmayiniz.
En çok okunan haberlerden bazıları..
Haber Arşivi: 20010 ÖSS Sistemi.., ÖSS, ÖSS 2009 Kontenjan Kılavuzu, ÖSS ek yerleştirme başvuru ne zaman?, ÖSYM Ek yerleştirme 2009-2010
"İstanbul Arçelik Bayileri"
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply